Участничка в протестна акция във френския град Пон дьо Бовоазен, департамент Изер, загина при инцидент в хаоса, породен по време демонстрация срещу цените на горивата, предадоха информационните агенции. Заради безредиците при подобни акции, организирани в цялата страна, пострадаха 47 души.
Протестиращите поискаха оставката на президента Еманюел Макрон.

В коментар за трагичния инцидент в Пон дьо Бовоазен вътрешният министър Кристоф Кастанер обясни, че загиналата е блъсната от кола, управлявана от жена, която е водела детето си на лекар. Майката се е озовала в непосредствена близост до протестиращите, които за започнали да тропат по автомобила й. Тя е изпаднала в паника и е натиснала педала ва газта, при което е прегазила жената. Водачката на колата е задържана, съобщава се, че е била в шок.

Кастанер подчертава, че гражданите имат право да протестират, но призова да се спазват правилата за осигуряване на реда, за да не се стига до подобни инциденти.

Протестите срещу високите цени на бензина се организират от т нар. движение на "жълтите жилетки". Днес то организира акции в над 600 града на ключови пътни артерии. На места полицията прибегна до сълзотворен газ. При безредици в югоизточния град Грас автомобил връхлетя върху полицай, който беше ранен леко.

Недоволството е насочено срещу намерението на правителството през идната година да повиши данъците за шофьорите и да увеличи акцизите върху горивата. Сега във Франция литър бензин струва около две евро.