Френският актьор Жерар Депардийо заяви, че родната му страна се е превърнала в площадка за чужденци, „населена с идиоти, които правят вино и миризливо сирене", цитиран от „Франс прес”.

67-годишният е нападал Франция и преди. Той получи руско гражданство през 2013 година, след като настоящият френски президент Франсоа Оланд вдигна данъците за богатите. Депардийо е близък приятел на руския лидер Владимир Путин.

Запитан дали се смята за французин, актьорът заяви в интервю за италианския вестник Corriere della Sera: „Не, аз съм гражданин на света. Франция вероятно ще се превърне в Дисниленд за чужденци, населена с идиоти, които правят вино и миризливо сирене за туристи”.

„Няма повече свобода, хората са манипулирани”, оплака се той.

Според него киното вече не съществува, тъй като има свят на развлечения и хора, които са тероризирани от американците и не знаят кой език вече да говорят.

Има 10 звезди и те всички са американци. Техните филми са пълни със специални ефекти (...) и останалата част от света на киното се бори за живот”, поясни той в интервюто във връзка с излизането на автобиографията му в Италия.

Но той похвали Италия.

В Италия за щастие не сте изгубили културата и идентичността си. Защото вие сте млада държава, изтъкна той.