Жертвите от вчерашната бомбардировка срещу болницата „Ал Кудс” в сирийския град Алепо вече са най-малко 50, предадоха информационните агенции.   

Повечето от загиналите са пациенти и граждани, които по време на въздушната атака са се озовали в непосредствена близост. Шестима от убитите са медици, според информация на организацията „Лекари без граници”.  

Припомняме, град Алепо, който е под контрола на умерената сирийска опозиция , е обект на офанзива от страна на сирийската армия, независимо от сключеното с международно посредничество  споразумение за примирие.

След краткото затишие през миналата нощ боевете в района бяха възобновени. 

През март правозащитната  организация „Amnesty International” предупреди, че дислоцираните в Сирия руски военни самолети, както  и авиацията на сирийската армия преднамерено и целенасочено разрушават болниците в Алепо чрез предприеманите в района военни операции.      

Руското министерство на отбраната обаче отрече руски самолети да са атакували болницата „Ал Кудс”.    

„През последните няколко денонощия в района на Алепо не е  имало никакви полети на руските въздушно-космически сили.” – се казва в изявление на руското военно ведомство.

От армията на Башар Асад също отричат участие в атаката срещу болницата.

Москва обвинява за нападението антиджихадистката коалиция, водена от САЩ. В района на Алепо обаче няма формирования на ДАЕШ, а умерената опозиция, е подкрепяна от Вашингтон.      

Въпреки уверенията от страна на  Москва, че руските военни не са замесени в атаката, според сирийската опозиция ударът е нанесен именно от руски самолети.  

„Отново руските самолети бомбардират болница ("Ал Кудс") в град Алепо. Десетки жертви - пациенти и лекари!” – написа във Фейсбук живеещият у нас активист Мохамад ал Бармауи.   

Към статуса си той публикува и видеоматериал.