Традиционният карнавал в Бразилия е във вихъра си. След като започна на 1 март, вчера и днес се провеждат състезанията по танци между самба школите в страната. Кулминацията на шествията и състезания се очаква в четвъртък и петък, когато специалното жури ще обяви победителя в т.нар. лига А.

Карнавали из Рио де Жанейро се провеждат още от началото на 18-ти век, като датите на вихрените танци за плаващи - от средата на февруари до средата на март.

Снимка 410212

Карнавалът е част от културата на бразилците, но в последните десетилетия се утвърди и като основна туристическа атракция на страната. Тази година около 1.5 млн. туристи са участвали в откриването на фестивала, като очакванията за икономиката са до края на седмицата те да нараснат до 2.2.млн.

Карнавалът в Рио де Жанейро е кулминация на състезанието между самба школите, което се провежда през цялата година. Главното събитие се състои на място, наречено Самбадром. В Бразилия има няколко подобни съоръжения, но това в Рио е най-голямото с капацитет 90000 зрители. Трибуните са разположени от двете страни на действаща улица. Дължината на отсечката е около 700 метра.

Снимка 410213

Карнавалът тази година започна с песен със заглавие "Синьо или розово, това е едно и също", като текстът й е свързан с изявление на бразилския министър по въпросите на жените, семейството и човешките права Дамарис Алвис, която след назначаването обяви нова епоха Бразилия - момчетата носят синьо, а момичетата - розово. Уличните шествия често носят политически оттенък.

Снимка 410214