Зимбабве привика посланика на САЩ заради коментари на висш американски представител, обвинил африканската държава в подклаждане на антирасистки протести във връзка със смъртта на Джордж Флойд, обяви правителството, цитирано от АФП.

В неделя в интервю за ABC съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън посочи Зимбабве и Китай като "чуждестранни противници", които използват социалните мрежи за подклаждане на безредици и "всяване на разкол".

От дни САЩ са разтърсени от протести, насилие и хаос след смъртта на афроамериканеца Флойд, който се задуши, докато служител на реда притискаше коляното си във врата на 46-годишния американец, игнорирайки оплакванията му, че не може да диша.

Говорител на Министерството на външните работи на Зимбабве коментира, че посланикът на САЩ в страната е привикан да даде обяснение на коментарите на О'Брайън.

"Докато разговарям с вас, той се среща с моя министър", каза говорителят пред АФП в столицата Хараре.

Говорител на правителството заяви, че Зимбабве не се разглежда като "противник на САЩ".

Отношенията между двете държави са обтегнати, откакто Вашингтон наложи санкции срещу бившия президент Роберт Мугабе и вътрешното му обкръжение през 2002 г. заради нарушаване на човешките права. Срокът на тези санкции беше удължен през март тази година. Вашингтон мотивира решението си с това, че президентът Емерсон Мнангагва не е успял да прокара реформи и не е спрял гоненията срещу опозицията от поемането на властта през 2017 г.