Има вероятност между руския газов гигант "Газпром" и украинската "Нафтогаз" отново да се разрази конфликт, пише в. "Комерсант", цитиран от Money.bg

Това ще стане ако до 8 март Киев дълг от 400 милиона долара.

Според изданието финансовият директор на "Газпром" Андрей Круглов направил изявление в този смисъл вчера на заседание при закрити врати на Управителния съвет на компанията.

"Ако на 7 март не бъдат платени 400 милиона долара, на 8 март отново ще трябва да спрем газа за Украйна", посочил той според неназован участник в заседанието.

Миналата седмица украинска компания "Нафтогаз" предупреди, че не може да се издължи на "Газпром", тъй като неплатените сметки на националните потребители достигнали катастрофални размери.

От ръководството на "Газпром" са посочили още, че дори доставките да бъдат спрени, задълженията към европейските потребители в договорените обеми ще продължат да се изпълняват.

Припомняме, такива уверения обаче бяха направени и преди и по време на газовата криза от началото на годината. Тогава редица европейски държави, включително и България, останаха без доставки на газ, заради неуредени отношения между Украйна и Русия. Виновник обаче за спирането на транзита така и не беше посочен, след като двете страни си отправиха редица взаимни обвинения.

Съгласно подписания през януари нов 10-годишен газов договор между Русия и Украйна, за 2009 г. доставките за Украйна са с обем 40 милиарда куб. м.

А подаденото количество газ трябва да се плаща до 7-мо число на следващия месец и ако това не стане, следващите количества до края на периода на договора ще се плащат авансово.

Преди няколко дни бе обявено, че неизплатените вземания на украинския монополист са достигнали общо на 575 млн. долара.
Но тогава от "Нафтогаз" заявиха, че до 7 март все пак ще успеят да покрият плащанията си към "Газпром".

Общо за 2009 година „Нафтогаз" трябва да плати 14.4 млрд. долара, от които $360-450 милиона - през февруари.