Знаете ли какво е шест пъти да оставаш в подножието на върха и въпреки това да не спираш? Да продължаваш уверено да крачиш все напред и нагоре. До самия финал. До момента, в който химнът звучи за теб! И го пееш с пълно гърло.

Тайбе Юсеин е номер едно в света! За много хора в обкръжението й това винаги е било така, но сега вече и официално важи за цялата планета!

Тихото и скромно момиче, което се влюби в борбата преди повече от 17 години, извървя целия път! Преживя десетки несгоди, преодоля всевъзможни препятствия, справи се с всички и всичко, което застана пред нея. За да се превърне в голяма спортистка. В пример за подражание. Във вдъхновяваща и мотивираща личност, подобно на тези, от които тя черпеше енергия до този момент.

Къде обаче започна всичко за нея? Къде беше поставено началото?

С помощник-треньора на националния отбор за жени Стоян Петков се отправихме към Мъдрево. Родното село на световната шампионка. Спонтанно и импулсивно, както често се случват хубавите неща в живота.

Снимка 388108

Източник: topsport.bg

Решихме да обезпокоим първия треньор на Тайбе - Мустафа Кесман, който за наша радост реагира по изключително човешки начин на призива ни да отдели част от времето си, за да разкаже пред медията ни за първите стъпки на Юсеин. За това как един стремеж, една наглед неосъществима мечта, се е зародила в този богат на спортни успехи край на България.

Снимка 388084

Източник: topsport.bg

Господин Кесман не просто разговаря с нас. Прие присърце идеята ни да покажем къде е било дадено началото на една чудесна, богата спортна кариера. Показа ни чисто новата, прекрасна зала в Кубрат, след което помоли да го последваме. До свидната, навяваща вероятно редица спомени табела "Мъдрево". Показа ни родната къща на Тайбе. Тя беше празна, тъй като семейството на боркинята ни работи в друг град.

Снимка 388094

Източник: topsport.bg

Господин Кесман ни запозна и със своята съпруга.

"Мислехме, че сутрин ставаме рано. В 06:00. Почти всеки ден обаче, пробуждайки се, виждахме познат силует на пейката пред вратата на двора. Тя ни чакаше колкото е необходимо. Винаги. Търпеливо. За да отиде с треньора си до залата. Винаги беше със сакчето си с екипа и дрехи за преобличане. А беше толкова малка.

Снимка 388095

Източник: topsport.bg

Казвахме й че на регионалните турнири, по съборите и т.н., няма женска борба. Няма други момичета. Тя обаче отговаряше, че за нея не е проблем, защото ще се бори с момчетата. Отново. С най-добрите младежи в региона. Случвало се е да й кажа, че няма да я пуснат, а тя ми отговаряше, че за всеки случай ще си вземе трикото. "Ако се наложи". Беше невероятно дете. Знаеше, че това ще бъде нещото, с което ще се занимава. Още тогава личеше, че става дума за воля и дух, които трудно някой ще пречупи.

В училище нямаха тепих и заради това си носеха дюшеци от домовете. Слагаха ги на пода и започваха да се борят. За какво говорим... Често в стаите беше студено и тя се шегуваше, че това е начинът да се стоплят. Уникално дете!", споделя г-жа Кесман.

Прие ни лично кметът на Мъдрево - Салим Мустафа. Той бе придружен от първата учителка и директорка на Тайбе. Която е спомагала за това образованието и спорта да вървят ръка за ръка в живота на целеустременото тогава дете. Преподавателката не успя да сдържи сълзите си от първата секунда на разговора ни. Емоцията й бе очевидна. Каза, че няма проблем, защото сълзите й са радостни. Градоначалникът пък призова Юсеин да посети Мъдрево. Обеща подобаващо посрещане за Тайбе.

Снимка 388087

Източник: topsport.bg

Видяхме и първата зала, в която националката ни прави началните си стъпки в спортния път. Сградата не е в добро състояние, защото "няма кой да я ползва", по думите на господин Кесман.

Снимка 388089

Източник: topsport.bg

Отново на път. Треньорът ни показва най-пряката отсечка към Русе. Там ни очаква и наставникът, въвел Юсеин в правилния ритъм на безмилостния и необятен свят на борбата. Сава Семков. Той се гордее с титлата на Тайбе. Отличава успеха й и подчертава ролята на настоящите й треньори, продължили делото му. Радва се, че Тайбе е попаднала в правилните ръце, за да завърши започнатото. Има я и нотката на съжаление, но също така и удовлетворението от собствения принос.

Снимка 388107

Източник: topsport.bg

Дори и в този ден, който бе почивен за г-н Семков, има посетители, които желаят той да им покаже залата. В приповдигнат тон и настроение специалистът посочва всяко едно от лицата на стените, "наблюдаващи" случващото се на тепиха. Изграждането на следващите шампиони. На бъдещите първенци на България, Европа и света.

Няма време. Потегляме братно по дългия път към София. Сърцето препуска от десетките спомени, споделени от онези, дали коректните, точните насоки на един бъдещ планетарен номер едно. На един роден победител.

От малката къщичка в отдалеченото Мъдрево, през школата на Русе, към националния отбор.

Снимка 388093

Източник: topsport.bg

С помощта на всеки по пътя си, взимайки максимума от специалистите, с които е работила, от тези, с които се готви сега, подпомагащи всяка нейна стъпка, осигуряващи и спокойствие, правилните съвети и напътстващи я все по-напред и нагоре, Тайбе стигна там, където може би и най-смелите й мечти не са позволявали да достигне.

Снимка 385528

Източник: ММС

До точката, в която въображението се превръща в реалност. Доказвайки на всички, че няма невъзможни неща.

До върха!

Тайбе вече е в пантеона на звездите на българската борба. Сред лицата, посрещащи всички бъдещи таланти в борбата на влизане в залата. Със собствена снимка на онези, лъскавите плакати на входа.

Снимка 385658

Смирена, внимателна и дори притеснителна. Тя е такава. Дано запази тези си качества. Но и нека остане завинаги това, което е на тепиха! Там да бъде себе си! Там да вдъхновява! Това е твоята година! Наслади й се, заслужаваш го!

Успех на Олимпиадата!

Снимка 385418

Източник: ММС