Публикуваме коментара на ПР специалиста Любомир Аламанов от фейсбук профила му без редакторска намеса.

Последните дни политиците ни направиха толкова гафове, че не успявам да ги следя всички. Затова, просто нахвърляни мисли по някои от тях:

1. Депутатите гласуваха поправки, че Комисията за отнемане на имуществото да може да проверява и отнема даже и когато съдът постанови, че човекът е невинен. Както е тръгнало, може скоро за премахнат съда, то за какво ни е вече.

2. Горното се прави без яснота по каква процедура се извършват проверките. Да, процедурата е тайна. Може да ви поискат документи за приходи от преди 20 години. Пазете си касовите бележки, че не се знае какво ще измислят. И това не е майтап.

3. Депутатите приеха поправки, че общинските съветници отпадат от антикорупционния закон. Така де, явно няма корупция в общините.

4. Горното е направено с основен довод, че Комисията нямала капацитет да следи общинските съветници. Ми, като няма капацитет, да си ходи.

5. Но си остават правилата, че дребен администратор, който само снима бланки на копирна машина, трябва да подава декларация дали има самолет. Правилно, това е истинската заплаха.

6. Депутатите приеха, че полицията може да арестува и задържа хора, без да се уведомят близките им до 48 ч. А могат да задържат деца, без да уведомят родителите цели 24 часа. Представяте ли си какво й е на една майка, ако детето й го няма 24 часа.

7. Тези арести ще се правят не в конкретно разписани случаи, а по "преценка" дали заподозрените не са терористи. Т.е. ако някое ченге просто реши да се заяжда, няма какво да го спре да тормози хората. Не са предвидени наказания за превишаване на правомощията. Всичко ще разчита на "преценката".

8. Европейската комисия ни тресна глоба от 150 милиона лева. За държавен монопол и недопускане на конкурентни оператори в газопреносната ни система.

9. Министърката на енергетиката два дена дава интервюта как е направила всичко възможно. Хм, май без основното - да разбие държавния монопол и да допусне конкурентни оператори.

10. Министърката каза хората да не се притеснявали. Тези 150 милиона щели да се платят от печалбата на държавната компания БЕХ. Сякаш тя е на друга държава. И друг народ е собственик.

11. Борисов заяви, че ЕК настоявала за приватизация на тръбите. ЕК си казва: Искаме само конкуренция, просто позволете на много оператори да работят. Кой ли си измисля?

12. Борисов се оправда с Жан Виденов. Че и Виденов не искал приватизация. Представяте ли си, Борисов е горд, че прилича на Виденов?!?! Winter is coming.

13. ЕК ясно казва, че налага наказанието, защото й е омръзнало да води едни и същи разговори с години. А и да даде знак, че това няма да повтаря за в бъдеще.

14. Нашите управляващи се похвалиха как първоначално щели да ни глобят с 600 милиона, ама след гениалните преговори на нашите, глобата била намалена. Нито дума за това, че е можело да я няма. Като разрушат монопола, разбира се.

15. Същите измислени доводи за "заплаха на националната сигурност" се използваха преди 20 години, само и само да не изпуснат монопола над телеком сектора. Ако беше станало така, сега щяхме да имаме само държавното БТК. Но махнаха монопола и сега имаме прекрасен телеком пазар.

16. Шефът на комисията по култура в Народното събрание Рашидов нарече хората, които протестират срещу начина, по който се прави ремонт на "Граф Игнатиев", навлеци. И поиска да се спрат коментарите как се изразходват бюджетни средства. А на другия ден същият Рашидов изнервен от въпроси на журналиста Сашо Диков, започна да му вика "Къ'в си ти да ми държиш сметка". Културно. Дава пример.

17. Пловдивският кмет искал да покаже "изконния български обичай" на транжиране на две свине в центъра на Пловдив, под елхата. Коледна традиция, един вид. Празнична. Пловдивчани, излагате се. Само две прасета? И то точно преди да станете Европейска столица на културата? Несериозно.

18. Като видя какво се надигна срещу тази идея пловдивският кмет излезе с версията, че само провеждал социален експеримент. А можеше просто да се извини. По-мъжко е.

19. Появи се Марк Жирардели като собственик на "Юлен". Ама толкова странно се появи, че остави лош вкус на евтина постановка. На самотна среща самотно е показал самотни документи на трима самотни министри. Ако аз имах петкратен шампион като собственик и инвеститор, щях да направя голяма пресконференция да разкаже на всички журналисти за плановете си, да отхвърли всякакви съмнения. Така се прави. А сега малко прилича на неориентиран Лотар Матеус, когато поемаше националния ни отбор по футбол. Дано не съм прав за това.

20. От всичко по-горе се вижда, че често някоя институция не може да си свърши работата. Или пък е свършила некадърно. Но чиновниците не се наказват. А го отнасяме всички ние. Заради тях. А те си остават. И продължават.

21. Но тъжното е, че се налага практиката да приемат закон, а след седмица го поправят. Изобщо "Поправка на поправката" става проклятието на всяка една дейност на управляващите. И на Парламента може да сложат ново мото: "Хубаво е, и няма шанс да стане готово..."

Истинският проблем е, че кастата на бившите комунисти, сега преоблечени в европейски думи, не мога да управляват демократично. Т.е. спазване на закона, намаляване на ролята на държавата в икономиката, свобода за индивида, недопускане на административен произвол, приближаване към европейските ценности като потвърждение на цивилизационния ни избор.

Е, явно Борисов иска да е като Виденов. Лесно може да стане. Winter is coming. Videnov's winter is coming...