Публикуваме текста - пристигнал на редакционния мейл - без промени

Служител съм на службите за сигурност и наскоро ми се наложи да подслушвам телефона на висша политическа фигура, поради обективни, макар и второстепенни данни, за ангажираността й в една конкретна пътека за нерегламентирано преразпределение (отклонение) на публични средства.

За работата ми по самото разследване нямаше как да получа информация от телефонните разговори първо, защото лицето веднага беше уведомено, че спрямо него е било позволено прилагането на специални разузнавателни средства и второ, защото се оказа, че по общопартийна линия всички играчи и пионки на политико-икономическата сцена са инструктирани как да провеждат телефонните си разговори, без да се говори по същество, а само с показателни местоимения и нарицателни, и основно - за да се уговарят непроследими начини за обмяна на информация (тук е мястото да вмъкна, че на службите за сигурност са им нормативно и логистично отнети повечето разузнавателни инструменти и механизми и е ограничена оперативната им инициативност и самостоятелност).

Въпреки конкретната безполезност, достъпът ми до провежданите от лицето разговори ми очерта много ясна картина за актуалната технология на функциониране на целия държавен апарат. Споменах "актуална", но актуална е само твърдостта и непробиваемостта и, тъй като тя се доизгражда и утвърждава още от момента на псевдопрехода.

(Сред редовните събеседници на въпросното лице са няколко действащи министри и немалко бивши, депутати, местни управници и всякакви висши ръководители в държавната и общинска администрация.)

Рамката...

В България няма политически идеализъм и политическо противопоставяне отдавна. Разногласията са продиктувани само от ограничените възможности за лично облагодетелстване на съответните силуетчета, като често зад тях се крият други лица, участващи активно в подреждането на формалната конфигурация на властта.

Привидно най-върлите политически опоненти в моя голям областен град се оказаха близки семейни приятели и всички решения на местния общински съвет се съгласуват от тях предварително, като уговарят както ролите за пред обществеността, така и независимия от тези роли краен резултат (и нека протестно-настроените приятели имат предвид, че и заявените масови недоволства са организирани пак от тях, за постигане на определени козметични размествания в някои административни пластове).

Лицата участват непосредствено в подреждането на обществените поръчки, които се изпълняват на изключително завишени цени (понякога цените звучат почти нормално, но има отделни пера в тях, които са стократно завишени и впоследствие именно те се отчитат като голяма част от извършената дейност). Всички участници в процедурите за възлагане подават прикриващи оферти, като пазарът е дългосрочно разпределен.

Поради широките обръчи от фирми на поставени лица, впоследствие се правят и данъчни измами, а отклонените средства потичат по утвърдени канали.

Ако си мислите, че това са очевидни престъпления, то е защото не познавате достатъчно добре наказателно-правната регламентация. Всичко това е полузаконно, понеже законите са направени от същите хора, за да обслужват техните схеми и да ограничават възможностите за някакви форми на външно въздействие върху тях.

Въпросните лица си назначават и служителите в държавната и общинската администрация, които да способстват делата им и да пречат на обикновените хора да се развиват в социално-икономическо отношение.

Бих могъл да изложа толкова много подробности, но най-общо положението е такова. Тези хора имат съзнанието, че работят и някои от тях наистина работят много - за обслужване на личните си интереси. Няма значение, че има защо думата "министър" да означава "служител", или думата "администрация" да означава "обслужване".

Макар и изключително комбинативни, те са интелектуално ограничени, след като не осъзнават, че собственият им смисъл може да придобие съдържание само в полезността за другите, за обществото, за държавата. А и бездруго - самият стремеж към различни форми на величие и властване над чуждите съдби, е вид психично отклонение.

Те просто нямат възприятие за това и не разбират, че градят организъм от мъртви клетки, който рано или късно ще рухне върху всички ни. Хората си работят - трябва да се работи и така се работи.

Управляват ни неадекватни сенки, но системата на държавния апарат е изградена така, че да не може това да се промени.

Този текст не е по-различен от много други по темата, освен с това - че в случая бях непосредствен свидетел. Бях свидетел и на това, че както сферите на икономическо и политическо влияние са разпределени между малък брой лица, които при нужда се взаимоподкрепят, така и всички сериозни медии са поставени в същата зависимост. И имам съвсем пресен пример, как лично се указва на близък кръг от медии да премахват или променят части от бюлетина си, а за другите просто се пращат едно-две съобщения на когото трябва, за да направят същото.

Това е рамката. Ако някой опита да излезе от нея го фиксират направо с пиронче (някои общински съветници, които съм разпитвал, са отчаяни от факта, че въобще са се набутали в системата).