News.bg публикува текстовете ви без редакция

Последните десет дни минаха под знака на подслушването, срс-тата и разпечатките.

Всъщност скандалът, поредният около т.нар. служби, избухна едва след като се вдигна шум около депутатите и за това как аджеба може (сиреч - не може) да се подслушват народните избраници.

Започнаха да се предлагат и създават групи, подгрупи, комисии и подкомисии, които да пишат доклади. След  това и  стратегии, нови закони или поправки в старите.

Няма лошо, те това си правят по принцип, това им е работата. А и за толкова години на преход  явно няма добър закон, явно е и стратегиите не са изпълнени.

В целия скандал обаче, не се чу един глас - не се чу ясно гласът на т.нар. четвърта власт.

Делегация някаква на едно от обединенията отиде и се срещна с ръководителя на ДАНС Петко Сертов. Бяха получени уверения, че не се установява контрол и медиите не се подслушват.

Това уверение остана обаче да виси в поредната новинарска емисия или - във въздуха. И то не толкова, защото във въпросната делегация липсваха представители на големите и национално значими медии - телевизии, радия, вестници. Самият скандал остава да виси в безтегловност, защото именно тези медии не взеха ясно отношение и не заеха категорична позиция.

И след като новината за побоя над техния колега Огнян Стефанов мина на заден план, поради давност, сякаш забравиха, че са четвъртата власт и станаха отново само пак медия.

Въпросът с подслушването, забранено или позволено, не е въпрос само за правата на човека, записани по конституция, законосъобразността и за свободата на словото. Въпросът с подслушването е въпрос на разбиране за ценности, на имане на йерархия на ценностите.

И в това отношение не може да не се подходи с разбиране. Наистина, не е възможно да се изразява ясно и категорично мнение в защита на ценностите на индивида, да се защитава личното, приватно пространство и правото на всеки един индивид на това. Но това само в първата половина на програмата, а във втората половина - да се представя модел на обществено и медийно поведение точно обратното, дори и в отрицание.

Конкретно: Не може от 19 до 20 часа да се прави разследване защо и как някой без законово основание послушва и да се заеме позиция в защита на индивида, а след 20 часа да започне поредното реалити шоу, което подслушва.

Нямам предвид само и единствено Нова телевизия и БТВ, но и всички, без изключение, останали медии, които, поради невъзможност за друго, продължават сюжетните линии от Биг Брадър или Сървайвър, но с още по-жълт оттенък.

Затова е и по-лесно, а и е в програмната схема, да се пусне просто, и само, следващия сезон/епизод/серия/ скандал.

Може би е вече и по-безопасно.

Както се изредиха: 1,2,3,4....сезони на така наречените шоута

Биг Брадър се казва ДАНС...

или

ДАНС е под прикритие Биг Брадър. Всъщност май вече няма значение.

А и да не забравяме, че Биг Брадър (истинският, онзи от „1984") може да изтрива дни, години, събития, случвания, хора също.

За някой може би звучи зловещо.