News.bg публикува текстовете ви без редакция

Когато едно твърдение е повторено много пъти и е подкрепено с логични, макар и неверни аргументи, то става истина за недостатъчно информираните.

Логическата фигура с преливането на гласоподаватели, подхвърлена от Иван Костов с цел да оправдае лошото си представяне на последните избори, се превърна в медийна аксиома обясняваща появата на още няколко непредвидени играчи в Българският парламент.

ДПС е получило нормално количество гласове (по каквито и способи да става това), като не е използвало докрай възможностите на изборния туризъм и гласуването в Турция, защото това са куршуми, с които не може да се стреля два пъти в рамките на един месец.

НДСВ получава гласовете на недоволните десни от Иван Костов, на държавната администрация, която не симпатизира на БСП и по никакъв начин не би подкрепила Доган.

Разбира се, че огромната пропаганда около Меглена Кунева също е свършила някаква работа. Но събраната инерция от Евровота ще вкара НДСВ в парламента и ще го превърне в сигурен участник в следващото правителство, независимо от цвета му.

Симеон е доказал, че ще се коалира с всеки стига да е защитен личния му интерес.

Другият феномен, Лидер, е осъществен, защото един огромен работодател е влязъл в политиката и иска политически да капитализира човешкия ресурс, който му е подчинен.

Тук възниква елементарния въпрос, защо тези хора трябва да подкрепят десен политик, като Костов, ликвидирал стотици хиляди работни места под предлог, че ще извършва реформи и в същото време подари икономиката на лидери,които се превърнаха в червени олигарси.

За какво да гласува работникът? За хляба си в момента, или за илюзорни промени, облагодетелстващи други. Не стана ли много да искаме от хората да са отдадени на абстрактни каузи, служещи само на определена прослойка от лица.

В тази връзка е интересно, дали дупнишкият бизнесмен Галев ще успее да събере необходимите му 15 000 гласа, за да стане мажоритарен депутат от Кюстендилско-Дупнишкият район. Интересно е, как политическият естаблишмент ще приобщи към себе си този народен избранник.

БСП няма право да се сърди на купуването на гласове и на "контролирания" вот, защото тръгна по тази плоскост през 1990г., когато се създаваха правилата и традициите в Българския политически живот. Покупката и контролът са вече традиционни способи, разликата е, че новите играчи нарушават монопола върху тях.

Като добавим втория популистки играч РЗС, в бъдещия парламент ще бъдат представени 8 групи плюс един независим, който след отнемане на имнунитета може да влезе в затвора и да остави мястото си незаето.(може би е за добро, защото общата бройка депутати ще стане нечетно число).

Ще бъде изключително интересно анализаторите да предвидят, каква коалиция ще бъде създадена. Все пак най-вероятно е непредвидените играчи да станат участници в нея.

Само Атака няма да бъде включена, поради ветото на Атлантическите ни партньори.
Коалицията, каквато и да е тя, ще бъде конструирана в името на България, в името на прехода, реформите и т.н.
И ще си изкара мандата.....