В Ъ П Р О С

ОТНОСНО: ПОЛЕТ ДО РАЗГРАД И ПРОТОКОЛ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА АВИООТРЯД 28 ОТ ДЛЪЖНОСТНИ И ТРЕТИ ЛИЦА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 15.05.2015 бе официалното откриване на трибуна „Козмин Моци" на стадиона в гр. Разград. При отговор на журналистически въпроси след мача собственикът на ПФК „Лудогорец" г-н Кирил Домусчиев заяви, че Вие и министър Горанов сте използвали хеликоптер, за да пристигнете в града за откриването на трибуна на стадиона. Цитирам точните думи на г-н Домусчиев: „Летели са с военен хеликоптер близо час и половина, за да дойдат да открият арената и да ни поздравят за годишнината. Веднага след прерязването на лентата се прибраха".

След зададен въпрос от Нова ТВ стана ясно, че сте използвали не „военен хеликоптер", както беше заявено от г-н Домусчиев, а Авиоотряд 28 за сумата от 2900лв, с което според пресцентъра на МС сте спестили разходи за кордон на НСО от София до Разград.

Стадионът е общински и държавата отпусна над 5 млн лева за реконструкцията му. Любопитни са причините за решението в тридесет и пет хиляден град да се построи стадион с 12 000 места, както и основанията частният наемател на стадиона да взима решения за наименованието на трибуните. Въпреки това основните въпроси, породени от тази информация касаят полетите на длъжностни и други лица за сметка на българските данъкоплатци и използващи подобен специализиран превоз.

Припомням, че през 2013г. специална временна комисия в Народното събрание анализираше други случаи на полети с Авиоотряд 28, включително от футболни отбори. Според г-н Пенчо Пенчев - по това време генерален директор на Авиоотряд 28, всички полети са били извършвани с Ваша заповед и без предварителна заявка. Комисията открива редица неясноти и пропуски по отношение на списъците с пътниците, превозвани от Авиоотряда. Оттам става ясно, че за периода 2009-2013 Вие сте използвали Авиоотряда 267 пъти - повече от полетите на всички министерства и ведомства, на президента, вицепрезидента и председателя на Народното събрание взети заедно. Същевременно с това полетите на трети лица са 124 и са на обща стойност 1 747 808 лв.

Това поставя редица въпроси за начина и правилата, по които се използва Авиоотряд 28. В тази връзка моля да отговорите на следните въпроси:

  1. Смятате ли за целесъобразно използването на бюджетни средства за присъствието Ви, заедно с още двама министри, на откриване на трибуна на стадион?
  2. Има ли и спазени ли са правилата и протокола за кои събития се използват услугите на Авиоотряд 28? В противен случаи, както се използва за откриване на трибуна на стадион, може ли да се използва и за да отидете на сватба примерно?
  3. Каква е сумата, изразходвана за конкретния полет до Разград и обратно на 15.05.2015 и колко са всички разходи по придвижването Ви заедно с министър Горанов? Моля за разбивка по пера.
  4. По думи на очевидци, два Рейнджроувъра и едно АУДИ А8 на НСО са пътували от София, за да Ви ескортират от летището до стадиона в Разград? Моля да потвърдите тази информация и да отговорите включен ли е този разход в обявената за разход сума от 2900 лв?
  5. Как възнамерявате да въведете прозрачност и отчетност при полетите на Авиоотряд 28 с навременна и ясна информация по отношение на пълен списък на пасажерите на Авиоотряда при всеки полет, целта на полета, кой го е разпоредил и какво налага използването именно на специализирания правителствен авиоотряд?
  6. Възнамерявате ли да възстановите на държавния бюджет пълната сума от разходи за този очевидно неправителствен ангажимент? Ако да, с лични средства или от субсидията на ПП ГЕРБ?