На 15 и 16 януари (петък и събота) заседава 33-ят конгрес на Християндемократическия съюз. В събота 1001 делегати ще изберат новия председател на ХДС, който ще води партията в ерата след Ангела Меркел. Конгресът се провежда онлайн, изборът ще се проведе електронно. Трима кандидати се борят за мястото председател на ХДС - Армен Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген. Един от тях ще бъде фаворит да стане кандидат за канцлер на парламентарните избори на 26 септември 2021 г.

Кой ще бъде избран за лидер на ХДС - този въпрос има отражение върху политиките, които засягат и гражданите на Източна Европа и България. На последната съвместна публична дискусия между кандидатите беше поставен въпроса, как ще се гарантира върховенството на закона в ЕС и какъв курс ще предприеме новият лидер на ХДС спрямо Полша и Унгария?

Фридрих Мерц и Норберт Рьотген дадоха категоричен отговор. Погледът трябва да се отправи и отвъд вече назованите Полша и Унгария. България и Румъния са далеч от стандартите, които Европа смята за нормални. Не могат да се премълчават случаите на корупция и липса на върховенство на закона, да спрем с тактическите похвати, ЕС има надеждни инструменти и механизми за реагиране.

Образ на 3-та кандидати: Армин Лашет е роден през 1961 г., женен, баща на три пораснали деца. Католик, юрист по образование, известно време е бил журналист. От 2017 г. е министър председател на най-голямата германска федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Освен това той е един от 5-те заместник-председатели на ХДС. Заедно с министъра на здравеопазването Йенс Шпан, който се считаше за възможен кандидат, те образуваха тандем. Шпан заяви, че подкрепя Лашет и се кандидатира само за зам. председател.

Армин Лашет е един от приближените хора на Ангела Меркел, смята се за представител на естаблишмънта, разчита на гласовете на по-либералните хора в ХДС и на делегатите от партийното статукво, отворен е за коалиция със Зелените.

Фридрих Мерц е роден през 1955 г., женен, баща на 3 пораснали деца, юрист по образование. Католик, член на ХДС от 1972 г. (вече 48 години), бил е 20 години депутат, от които 5 години в Европейския парламент. През 2000-2002 г. е избран за председател на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага и по този начин водач на опозицията в парламента.

След парламентарните избори през 2002 г. новият председател на ХДС Ангела Меркел изисква поста председател на парламентарната група за себе си, а Мерц е избран за заместник-председател на парламентарната група. През декември 2004 г. той подава оставка от този пост и се оттегля от активната политика.

Мерц е фаворит на консервативното крило в ХДС и на икономически либералното течение в партията. Той е експерт по финансови и стопански въпроси, възприема се като политик, който поляризира и като критик на канцлерката Ангела Меркел. Считан е за единствения, който може да предизвика подем и ново начало за ХДС.

Норберт Рьотген е роден през 1965 г., католик, женен, баща на три деца. Юрист по образование, член на ХДС от 1982 г., депутат в Бундестага от 1994 г. Бивш министър на околната среда и сегашен председател на комисията по външна политика в Бундестага. Основната му политическа компетентност е в областта на външната политика.

Рьотген е причисляван към либералното, модерно крило на ХДС. Той е един от двамата заместник-председатели на Atlantik-Brücke (Атлантически мост), надпартийно сдружение, основано през 1952 г. с цел изграждане на икономически, финансов, образователен и военно-политически мост между САЩ и Германия.

Поради елегантния си външен вид Норберт Рьотген е описван от медиите като "Джордж Клуни от Мекенхайм" (Мекенхайм е родният му град). По времето, когато е бил доверено лице на Ангела Меркел в ръководството на парламентарната група на ХДС и поради експертизата, която му се приписва, той е наричан иронично "най-големия умник на Мути" и "престолонаследника на Меркел".

Норберт Рьотген е интелектуален говорител на онези части от ХДС, които са радетели на коалиция със Зелените и на "отварянето към нови групи избиратели". Преди дни се изказа остро срещу коалиция с либералната ФДП (Свободната демократическа партия).

Процедурата: След като кандидатите се представят чрез видео връзка и отговорят на зададените въпроси, следва избор по електронен път. Но тъй като законът за партиите не позволява избор онлайн, ще последва гласуване с писма по пощата, за да се утвърди законово дигиталното гласуване. Постигнато е джентълменско споразумение между тримата кандидати, върху бюлетините да бъде отбелязвано само името на победителя от електронното гласуване. Крайният резултат ще бъде обявен на 22 януари.

Шансове и прогнози: Изборът за председател на ХДС е отворен. Засега Фридрих Мерц има най-добри шансове. Той води в изследванията. Мнозинство от партийните членове на ХДС са за Мерц. Младежкият съюз на ХДС изрази ясно предпочитание към него във вътрешно допитване сред своите членове още през ноември 2020 г. Ръководството на Съюза на жените пък изрази препоръка да се подкрепи Норберт Рьотген.

Мнозинството от делегатите на конгреса на ХДС обаче са партийни функционери. При тях тактическите съображения играят главна роля в личните предпочитания, като се стигне до простия въпрос: кой от кандидатите ще ми осигури следващия мандат?

И тримата кандидати Мерц, Лашет и Рьотген са от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. И тримата са католици (сегашните водещи политици на ХДС - канцлерката Меркел и президентът на Бундестага Волфганг Шойбле са протестанти), и тримата имат по три деца, и тримата са юристи, и тримата са трансатлантици и убедени европейци - един от тримата ще бъде бъдещият председател на ХДС.

Обзор на възгледите и политическите позиции на кандидатите в следващата публикация на Господин Тонев.

Текстът е от фейсбук профила на Господин Тонев. Публикуваме го с негово разрешение.