News.bg публикува текстовете в "Написано от вас" без редакция и съкращения

Имало било целенасочена атака срещу ДАНС - този извод направи премиерът Станишев по повод скандалите с подопечната му агенция.
"ДАНС работи за европейския ред в държавата" - добави той - „тъкмо започна да си върши работата и започна атаката".

Звучи познато, нали? Подобна беше и реакцията му по време на неотдавна развихрилия се корупционен скандал с НСБОП и с вътрешния министър Румен Петков - с неговите потайни срещи с „оперативно интересни лица".
Тогава пак някой дестабилизираше държавата и службите, които си вършели съвестно работата - и този някой, сиреч проговорилите за безобразията в МВР генерали, трябваше да се срамува в ъгъла.

Рефренът „тъкмо започна да си върши работата" бе почти дословно употребен и тогава: "Когато започнат да работят системите и започне да се върши работа, и естествено това става понякога болезнено, то да се приема като скандал, а не като нещо, което ще доведе до оздравяване на всяка една система".

Пита се каква работа се вършеше тогава и каква се върши сега? „Папкането" от паницата на заинтересовани бизнесмени, на които офицери като зам.шефът на ГДБОП Иван Иванов са продавали секретна информация за насочени срещу тях операции - за някакви си лаптопи и скъпарски ловни пушки?

 Хортуването на самия вътрешен министър с Дупнишките босове на басейна „Спартак"?

Европейски ред в държавата ли е секретните й служби да хакват сайтове, в които става дума за тежки корупционни процеси в същите тези служби - и то на най-високо равнище, и да обвиняват публично журналисти за наличието на класифицирана информация - издигайки ги като мишена за засегнатите лица?

Как прочее става това вършене на работата - и какъв дял в тази работа имат чуковете и железните тръби?
И в крайна сметка докога, когато от фасадата на фасадната демокрация се развеят кирливите ризи на властта, потребяващите тази власт ще ни поднасят конспиративни сценарии за това, как неизвестни субекти се опитват да разбият държавността и да съсипят държавата?
Румен Петков, Иван Иванов и Алексей Петров ли са персонификациите на споменаваната в такива случаи „държавност"?

И изобщо кой пие и кой плаща в българските служби за сигурност - и за какво са призвани те, чии интереси защитават и какви функции изпълняват: да пазят обществото от организираната престъпност или организираната престъпност от обществото, като провеждат наказателни операции срещу всеки опит да бъде повдигната завесата над разнородните мафиотски симбиози, определяйки го като изтичане на класифицирана информация?

Защото си спомняме как Румен Петков настървено се заканваше на този, който е поръчал разработката срещу Иван Иванов - и в настървението си стигна до сакралното изригване: „Куйович, Муйович, Уйович!"
И няма как да не направим сравнение със сегашния скандал - когато при пребит журналист и публично лансирана версия за това, че Алексей Петров заедно със заместник директора на Агенция „Митници" Румен Божинов реанимира контрабандни канали, част от доходите от които се предполага да отиват в касите на управляващите партии, ДАНС разследва единствено кой стои зад „Опасните новини" и как към сайта изтича класифицирана информация.

Този неин интерес е реализиран по два разнородни начина - на въпроса „кой" беше отговорено, като журналистът Огнян Стефанов бе превърнат в мишена за всички засегнати - въпреки декларацията му, че няма нищо общо с този сайт.

 На въпроса „как" пък бе потърсен отговор, като агенцията си позволи да изиска разпечатки от разговорите на самия председател на Парламентарната комисия за вътрешен ред и сигурност и някои нейни членове - т. е. като тръгна да разследва единствения орган, който може да осъществява контрол върху нейната дейност!

Подслушваните депутати научиха и вдигнаха скандал - и по обичайния за такива случаи тертип изгоря бушон - Владимир Писанчев, шеф на отдела за Вътрешна сигурност.

Според Сергей Станишев въпреки огромния гаф "Петко Сертов е един от най-почтените хора и никога не би използвал тази служба за политически цели. Той трябва да бъде подкрепен".
Една реакция, която буквално копира тази на Татяна Дончева, определила побоя над Огнян Стефанов просто като „случка" и определила тази случка като прекалено очевадна, за да се търсят следите й сред съветниците на Петко Сертов.

Бушонът обаче се оказа недостатъчно дисциплиниран - Писанчев заяви, че Петко Сертов е бил информиран за всички негови действия, свързани с разследването по изтичането на класифицирана информация - и че това информиране е съответно документирано.

За да бъде кашата пълна, Иван Бедров цитира открития в интернет „Правилник за прилагане на Закона за Държавна агенция Национална сигурност", от който става видно, че оглавяваната от Писанчев дирекция изобщо няма оперативни функции и по закон никакви разпечатки не може да поръчва.

От което следват две вероятни хипотези - или Писанчев е жертван заради гаф, направен от някой друг, или Петко Сертов не знае какво и защо става в поверената му агенция.

 И още една дребна подробност - междувременно Държавен вестник публикува изискванията, на които трябва да отговарят желаещите да работят в ДАНС.
Разбира се, там не става дума за това кандидатите да не са сътрудничили на Държавна сигурност.
Има обаче доста подробни други изисквания: например кандидатът да бъде проучван по местоживеене и месторабота; да се вземат предвид неговите средата на общуване, начинът на живот, наклонности, интереси и прочее; данни за близките, данни от училищата, които е завършил, от длъжностите, които е изпълнявал.

Това обаче поражда един неизбежен въпрос - а сегашните служители на агенцията отговарят ли на тези високи критерии?
Кой е направил такава проверка за Алексей Петров например? Взето ли е предвид обстоятелството, че името и фирмите му се срещат в доклади на МВР, третиращи организираната престъпност?
Че е бил съдружник със Златко Баретата, Румен Пашата и прочее подобни герои от подземния свят?

И ако Румен Петков, може би най-властната фигура в БСП, бе принуден да си подаде оставката заради срещата с т. н. братя Галеви, то как всъщност става така, че тайният агент Алексей Петров, който е организирал тази среща и на чийто терен се е състояла тя, не само че не е санкциониран, но и се е оказал въпреки „осветяването" си съветник на Петко Сертов - и продължава да бъде такъв, въпреки всички свързани с името му скандали?

 Как всъщност можем да квалифицираме одиозната фигура на един мултимилионер, който може би от чист хъс се вживява в ролята си на таен агент: като сивия кардинал в ДАНС, или като „обикновен рекетьор" - както го определи левият депутат Божинов, умувайки над същия въпрос.
(Дословно: „Очевидно Петко Сертов си е началникът. Ако е Алексей Петров, е смешно. Аз въобще се чудя каква му е ролята в ДАНС, защото той не би трябвало въобще да присъства там. Човекът достатъчно дълго време е играл със силови групировки, за да бъде част от властта. Той е един обикновен рекетьор. Така че според мен Петко Сертов си управлява и работата му е да подслушва.")

Както виждате, доста въпроси. И все неудобни. И все без отговор. Но въпроси, които и без отговор ще предизвикат съответните изводи: че България просто не отговаря на критериите за нормална и цивилизована страна - и че е попаднала в ЕС само по някакво нещастно стечение на обстоятелствата.
И изводи, които за съжаление няма да си направим само ние - обитаващите нейната територия.