News.bg публикува мненията ви без редакция.

Тези избори показват, че от две злини България избира по-малката.
Гоце Първаноглу го подкрепят около 50% от гласоподавателите (60% от 40-42% гласували са 24-25% и логично 40% от 60-те % негласували биха го подкрепили, та стават още към 25%) Останалите 50% гласоподаватели са разделени на недотам добре ориентирани 20%, които се надяват, че т.н. опозиция наистина е такава и на 30%, които са осъзнали че политическата класа в България е невъзвратимо сраснала се с престъпността и общо взето е все тая кой официално е на власт.
Тия, дето се вайкат, че няма как да се оправим не осъзнават ли, че е невъзможно да избереш правилния кандидат, когато той просто го няма.Казано простичко - все едно да искаш да избереш кон, а на пазара има само магарета, катъри и мулета. Ами каквото и да избереш, все няма да е това, което ти трябва.
И това е ситуацията накратко. Едно време имаше една партия и ни казваха "избирай".
Сега уж имало много, пък като ги поогледаш - те всичките все от един дол дренки.
Така, че резултатът е закономерен, като се вземат предвид фактите от последните 20 години.
Потвърждение на тази теза ще са резултатите от балотажа. Ако отидат да гласуват същите хора, дето гласуваха за Гоце и Болния, а останалите просто не гласуват, ще стане, че Гоце ще събере поне 75% на балотажа (75% от 33% гласували пак стават 25%, турено по 2 - ето ти пак 50% "мъдри" глави, които се водят по логиката "от две злини избирай по-малката" ).
Остава ни да чакаме да се роди (или пробуди) юнака балкански, дето ще тури нещата в ред. Ама де го де като всите управници са против него.
Оставаме си с надеждата. Поне в това сме непоклатими.

***

Съждението, че гражданският вот не бил мобилизиран и че изборните резултати говорят за много дълбока криза в представителната демокрация в България, е доста повърхностно, тъй като липсата на мотивация за граждански вот говори за абсолютната липса на гражданско общество в България. Този факт поставя под сериозно съмнение съществуването на реална (не само представителна) демокрация в страната. Затова не е изненада значителната подкрепа за анархистичния кандидат, който напълно погрешно се представя като крайно десен (крайно дясната идеология е защитава интересите на едрия капитал, който Сидеров възнамерява да национализира).

След провала на Костов и политическата му изолация като главен идеолог на дясната идея, т.нар. анализатор (определено принадлежащ към неговата кохорта) се опитва да намери новото място на неговата политическа "мисия", заявявайки принадлежността на ДСБ към политическия център (!!??) - завой, който много трудно би могъл да се обясни на последователите му (доколкото ги има). Очевидно е, че предстоят структурни промени в българския политически живот и Костов и неговите "анализатори" се опитват да заемат бъзможно най-удобна стартова позиция. За тяхно съжаление, политическата маргинализация на ДСБ и неговия лидер прави практически невъзможно постигането на тази цел.

***

Защо ще гласувам за Сидеров! Най важното - изпокарал се е с политическата мафия и ако се докопа до власт, ще им изкара всичките далавери и ще ги измете.Който твърди,че политиците не крадат, да погледне какви данъци му вземат и какво получава срещу тях. То асъл само данък диш хакъ не ни вземат, ама както се казва, никога не е късно да го въведат!
Стига, писна ми! Не ме интересува какъв е Волен.Както казва народа, удавник и за змия се фати! Скъсвам си задника от бачкане, а с парите едва оцелявам! А Вальо топлото и такива като него живеят като бурнейски махараджи! Какъвто и да е Волен, едно съм сигурен -ще ги измете, само малко власт да му дадат!

***

Бойко Борисов,

какво направи батко Бойко?
Уж подкрепи Беронов, ама уж, май че не.
Уж е зад него, ама евентуално.
Уж няма проблеми с Костов, ама не е сигурен.
Да те питам, на всички твърдения на Борисов ли треба да се верва или само на всяко второ? Или на всяко трето?
Снощи подобно нещо казаха и на пресконференцията на Беронов.
Че на батко не може да се верва.

И какво направеи в крайна сметка батко?
Не гласува.
Да, Бойко Борисов вчера бил играл тенис и не бил гласувал.
Ама пък вика, че подкрепял Беронов.
Ама негласуването не е гот.
Да, ама казва, че застава зад Беронов.
Ама пък играл тенис, т.е. не гласувал....

Ох, обърках се вече.

***

Беронов не спечели дори второто място, защото:

1. Хората са ядосани от 17 години, че бачкат, а джобовете им са все празни. Когато си бесен, не ти се слуша някой самодоволен дядка на 70 години, който ти казва какво нямало да прави, когато е президент. Да водиш предизборна кампания само върху отрицание на опонента е тъпо и безалтернативно. Беронов не съзададе впечатление у електората, че е мъж на място, който няма да си поплюва, когато стане президент.

2. Беронов е съдия. Като такъв се асоциира с мудността и безрезултатността на нашата правна система: няма осъдени, няма виновно, когато има не можеш да си вземеш нищо, макар да си ги съдил успешно с години. Да не би да искаш хората да гласуват за човек, живял на гърба на системата.

Първанов също не е цвете, но има твърд и праволинеен електорат с промити мозъци. Беронов няма такъв и следователно трябваше малко идейно и борчески да се изправи пред по-младия и по-опитен в политиката Първанов.

***

През 1999-а Костов зачеркна 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". После Паси организира кампания, за да убеждава българите колко е вредна атомната централа и обяви президента Първанов за провокатор, задето си позволил да разпрати писма до всички европейски президенти в защита на същата атомна централа и даже да иска референдум. Сега хората, които харизаха АЕЦ-а, които смушиха половин милион подписи нейде в мазето на парламента, които обясняваха как народът е тъп, прост и неук, а референдумът - демагогия, същите хора днес имат наглостта да обвиняват Първанов. Защо хората не прогледнат най-накрая, а само търсят кусури!Но не съм сигурна, че следващия президент, ако е различен от Първанов - няма да оплюват и този следващ президент! На нас българите все някой ни е виновен! Все търсим вината у другите! Първанов владее силата на аргументите, отхвърля аргументите на силата. Насилието, конфронтацията, омразата, нетърпимостта не са приоритет на неговата политическа нагласа. Като държавен глава той надхвърли правомощията си, за да помогне на хората.За първи път имаме президент социално ангажиран към проблемите на хората!

***

От 1990 до 2006 година България напуснаха 1 700 000 млади и образовани хора - ето ги избирателите вдясно. Над 80% с висше образование, над 90% владеещи езици, компютърна грамотност, млади, перспективни ... Тези, които не търпяха корупция, не търпяха мутрите и чалгата...

Кое остана :
6 500 000 българи, от тях 60% със средно и основно образование, 65% слушащи чалга, 60% получаващи до 300 лв на месец, 57% давали корупция поне веднъж в живота си ....

Защо ли тези резултати странно си приличат с резултатите на Гоце ???

Останахме тези, които плащаме 60% от заработките си като данъци, за да има 60% за Гоце !!!

За останалите 20% на Воленчо има обяснение - 20% от народа ни са безработните (Масларова е в грешка, не 11 а 21 % е безработицата !!!), от тях поне половината са от военно-промишления комплекс на някогашната СИВ, това е носталгия по миналото, Джугашвили и прочие ...

Какво ни остава - да грабнем сопите или да работим като коня от "фермата" на Оруел ???