News.bg публикува текстовете ви без редакция...

Закриват 28-годишна институция, за да спасят проекта на Рашидов „Български Лувър". Висши нечисти интереси застават зад "Българския Пикасо" и провалят добрите намерения на новата културна администрация. Продължава рашидовската реформа в културата и това няма как да не срине този сектор, пише още той.

Министерството на културата подготвя проект за решение на Министерския съвет за закриване на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) и сливането й с Националната художествена галерия (НМБИИ). Заради „усвояването" на една сграда, както и „за усвояването на едни пари", може да "измислят" и друг вариант на съсипване на доказали се национални институции, например нов супермузей (по Рашидовски).

Обикновено, когато някой отдел или филиал на музей развие силно своите фондове и дейност, той се трансформира в самостоятелна институция, отделя се и започва своя собствен живот. У нас културната администрация прави обратното - слива в едно две големи институции, за да уйдурдиса нещата за „Лувъра" на Рашидов. Цялата тази операция ще донесе големи беди на Министерството на културата и на нейните „второстепенни разпоредители на бюджестни средства" , свързани със сливането на двете национални институции.

Очевидно Рашидов е получил „високо" благоволение, защото „обърна" решението на новия министър. Висш властови субект иска да окупира центраната част на София и да „заработи" нов имот, обслужващ интересите му. Това не е необходимо да се доказва, достатъчно е да се погледне кръгът на движение на новите властници. Но ще остане огорчението от ликвидирането на една институция, която повече от четвърт век радва българските ценители на изящните изкуства. Националната художествена галерия също няма да бъде същата. Но в замяна на това „Български Лувър" ще бъде очакваната илюминация на българската простотия.

Накратко, осъществяването на „Проекта Рашидов" ще доведе не само до невиждани харчове в областта на културата, но и до срив в дейността на държавната политика в музейната дейност и работата по опазването на културното наследство. Проектът ще прати в историята един атрактивен музей, ще съсипе години градените международни контакти и ще ощети ценителите на европейското и световно изобразително изкуство у нас.
И всичко това заради алчността и умопомрачеността на един човек, нарекъл се културен министър.