Публикуваме текстовете ви без редакция

След няколко дни на затишие и ослушване от началото на протестите, сега политолози и социолози не слизат от екраните на телевизорите. Някакви си Дайновци, Коларовки, Кръстевци, Минчевци и тем подобни, които от години безкритично и натрапчиво шестват и господстват по медиите, словоблудстват, заклеймяват и менторстват, се присламчиха по стар техен обичаи към кауза и хора, които сигурно не искат да имат нищо общо с тях.

Отново самонадеяно и безпардонно натрапват мнението и вижданията си какво става в България и как да се преодолее политическата криза. Недъгавото ни развитие в последните 20-тина години се дължи в голямата си степен на неверните им и сбъркани тези и прогнози за Прехода и начините и формите за развитие на икономическия ни модел и гражданско общество. Но за жалост от тези избавление няма. Властта им в медиите е всеобхватна и друго мнение почти не съществува.

Много бързо към протестите  се присламчиха и техните протежета, активистите на партиите, загубили изборите. Вместо да се скрият в миша дупка, че с тъпотиите си и с поведението си в продължение на години докараха нещата до там, че никой да не им вярва за нищо, използват сега ситуацията да си лепнат физиономиите в началото на всяка новинарска емисия или публицистични предавания.

Партиите, които сега демонстрират единство и намерение за сговор като ДСБ, България на гражданите, ПП Зелените да отговарят на въпроса защо това не го направиха преди изборите? Вместо Кънев, Москов, Грозев ясно, открито да кажат: „Ние се отказваме от партийната субсидия и с този акт ще покажем новия морал в политиката и в отношенията между политици и гражданско общество", те обикалят студията и искат нови избори и нов избирателен кодекс. Тези партии нямат право на поправителен. Имат право да изчакат срока, както е по Конституция - 4 години, и през това време да убеждават нас, Гласуващите, колко са готини, красиви и умни и че заслужават да управляват страната. Всичко друго, което се прави, е демагогия, анархия, неспазване правилата и законите на Републиката и не трябва да има подкрепа.

От 13 дни медиите - електронни и печатни, ни заливат с информация за протестиращите. Къде са се събрали, какви плакати са написали, каква сценка са изиграли, колко кучета и колички има на протеста, какви са маршрутите, коя част на София е затворена?

Почти не остана протестиращ, който да е бил вече на екран или в студио в БНТ, БТВ, Нова, ТВ 7, Канал 3 и коя ли не телевизия.

Може би голяма част от протестиращите са недоволни от липсата на представителност. Факт е, че около 50% от имащите право на глас действително нямат представители в парламента, същото се отнася и за софиянци. Но това не е поради липса на възможност да изразиш своя вот и гражданска позиция. От 23 години в правото да избираш и да си избиран сме свободни. Това, че не си отишъл да гласуваш, независимо каква е причината, е твой личен избор. Никой не трябва да се сърди защо резултатите от изборите са такива и защо в момента ни управляват БСП, ДПС и Атака. Така са устроени всички демократични държави в света, каквато е и нашата.

Малцинството е длъжно и трябва да се подчини на мнозинството. В миналото останаха Октомврийската революция, Деветосептемврийският преврат, когато малка група хора наложи диктата си на цели държави, общества и поколения.

Такова нещо е недопустимо да се случва. Гласът на протеста се чу - Пеевски не е шеф на ДАНС, министър, за който излезе нещо е отстранен, ще отстранят и областни управители. При всяко грешно и подозрително решение обществото явно ще реагира незабавно като коректив. И изходът на управляващите и на властимащите, от тук нататък без значение кои са, е един - да се съобразят. А, че така ще се случват нещата, е напълно ясно.

Но е задължително да се чуе и гласът на непротестиращите - тези, които не са длъжни, нито някои може да ги накара, а много и не желаят да излязат на улицата и не са съгласни с протестите. Хората, с право на глас са 6 250 000, гласувалите на последните избори са 3 633 000. За 13 дни никъде не се чу дори гласец, камо ли глас от тези, които не протестират. Потребителите на интернет са над 3 милиона. С натискане на един клавиш засвидетелстваш подкрепа или обратното. Защо само 30-40 хиляди са активни във фейсбук, при положение, че там са милион българи? Защо от 6 250 000 само 15-20 хиляди излизат на протест?

На тези въпроси не се дава отговор,не защото не може да се даде отговор, а защото шестващите по студията и по медиите манипулатори  не желаят да отговорят.