В Москва Владимир Путин напоследък зачести с отдаването на почит към своите войници. Между демонстрацията на сила на борда на Туполев, намесата и кибератаките в Европа и убийството на основния му противник, докъде се простира властта на шефа на Кремъл? Това пита в свой материал френското обществено радио France Info.

Владимир Путин управлява най-големият свръхзвуков ядрен бомбардировач в света. Един руски президент, който си показва мускулите. Това е образът, който Москва представя пред света две години след началото на офанзивата си в Украйна. Наистина ли шефът на Кремъл е всемогъщ?

През 2022 г., когато руската армия нахлува в Украйна, тя завзема 25% от територията й. Днес контролира само 17%, а фронтовата линия е затънала на изток. Владимир Путин, от своя страна, продължава да си играе с времето и със символите. Той издигна падането на Авдиевка до ранг на национална победа, въпреки че на руснаците им трябваха четири месеца, за да превземат града. Войниците бяха почетени на специална церемония. "Вие се биете за истината и справедливостта. Вие демонстрирате смелост и храброст, защитавайки Русия. Вие сте нашите истински народни герои", каза Путин.

Цялата опозиция замлъкна

Докато Киев твърди, че има затруднения, а Западът отлага продължаването на военната си помощ, Путин се опитва да се възползва от съмнението, което расте сред съюзниците на Украйна.

"Украйна не може да спечели. Русия е тази, която има надмощие.Тоест трябва да се преговаря с Русия. Натам тласка нещата Путин. Така че той се опитва да показва мускули в говоренето си, във външния си вид, за да играе с това, което винаги е било неговата стратегия: да плаши. Да плаши собствения си народ вътре и противниците си навън", анализира Никола Тенцер, геополитолог и автор на "Нашата война", публикувана през 2024г. от Editions de l'Observatoire. Очаквано, на 15 март той трябва да бъде преизбран. През последните месеци цялата опозиция беше заглушена: Алексей Навални почина при смущаващи обстоятелства в наказателна колония; Евгений Пригожин, бивш съюзник на президента, който стана предател, изчезна при катастрофата на своя самолет; Руски пилот-дезертьор стана жертва на мистериозно убийство в Испания. Репресивната машина премина в едноличния режим на единствения господар на Кремъл.

"Един човек е окупирал властта и то неколегиална власт. И този човек поддържа очевидно параноидните си синдроми, които стават все по-силни. Използва насилие срещу опонентите си - вътрешни, външни, реални или предполагаеми - все по-често", казва геополитологът и специалист по международни отношения Фредерик Ансел.

Президент, който е готов на всичко, за да дестабилизира противниците си, дори и в чужбина. Френското разузнаване се опасява от нови хибридни атаки на намеса, водени от руските специални служби