"Нямам нищо общо с казуса "Червеи". Това заяви бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който даде показания в процеса за незаконно подслушване.
Припомняме, още докато Лазаров беше главен секретар се разбра, че той не е знаел за разработката „Червеи”.

Лазаров е на мнение, че казусът бил използван, за да се търсят административни механизми за отстраняването му. Бившият главен секретар на силовото ведомство уличи в "груб политически натиск" партия ДСБ и конкретно критикува нейните "говорители" Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.



"Всички твърдения на председателя на Вътрешната комисия се опровергаха, нямам нищо общо с "Червеи", коментира Лазаров, допълвайки, че не са били подслушвани протестиращи. Той запита: "Нормално ли е в тази сложна геополитическа обстановка да си клатим държавата?".

Бившият главсек на МВР подал оставка именно заради упражнения, по думите му, политически натиск и с надеждата, че системата ще се успокои. "Както виждате - нито реформите са приключили, нито системата се успокои", допълни бившият главсек.

Лазаров подчерта, че е назначаван два пъти за главен секретар - веднъж от президента и втори път от Министерския съвет. "Човек съм на тези, с които съм работил", отсече Лазаров.

Свидетелски показания днес дават и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев. Лазаров се ръкува любезно с Писанчев. Последва и прегръдка между бившия главсек и екссиловия министър Йовчев.

Подсъдими за аферата "Червеи" са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Тодор Костадинов, бивш директор на "Вътрешна сигурност" в МВР.

Двамата отговарят пред Темида за начина, по който са разрешени Специални разузнавателни средства за информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 година.

Янева отговаря за това, че на два пъти е разрешила ползване и на два пъти продължителна експлоатация на СРС-та по отношение на автоматизираната информационна система на МВР в централен полицейски регистър.

Костадинов е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

Предполага се, че развихрилият се в момента скандал „Яневагейт” е свързан именно със започването на процеса „Червеи”.