Малко след 18:30 часа пред сградата на парламента започнаха да се събира поредният – трети, протест срещу забавянето на реформите в съдебната власт.

В началото групата недоволни граждани е незначителна, но пък кордонът от полицаи, ограждащи парламента е на мястото си
Десетина минути след 18.30 движението пред парламента вече е блокирано, въпреки опитите на служителите на реда да спрат гражданите.

Припомняме, предните две вечери минаха по един и същи сценарий. Събиране – блокиране на движението пред парламента, тръгване към Орлов мост – блокиране на движението по пътя и на затваряне за 15-20 минути на кръстовището при орлите. След това множеството се отправя към Министерски съвет, за да завърши вечерта с кратък митинг пред Съдебната палата.

Днес обаче има и втори център на събитията – пред Съдебната палата от Съюза на съдиите се събраха, за да проведат дискусия с желаещите това граждани по темата на съдебната реформа. Поради тази причина явно шествието тръгна направо към Съдебната палата, пропускайки ключовото кръстовище Орлов мост.

Съдиите, облечени в тоги, застанаха пред Съдебната палата като символичен акт в подкрепа на реформата в съдебната система.

"Съдиите искат да има реформа", обяви магистрат Весислава Иванова от Съюза на съдиите. Тя уточни, че колегите й са убедени, че благоденстващата държава не може да съществува без да има стабилен и независим съд.

Иванова поясни, че са облечени в тогите си, защото този символичен жест е в подкрепа на утвърждаване на държавността, чиито ценности не бива да се поставят под съмнение. "Ние ще ги браним, доколкото можем", зарече се съдия Весислава Иванова.

Магистратите бяха посрещнати от протестиращите с възгласи "Достойни сте!" и аплаузи.

Сред събралите се в подкрепа на съдебната реформа са и адвокат Татяна Дончева, зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, чиято оставка бе разписана по-рано през деня от премиера Бойко Борисов, председателят на ВКС Лозан Панов, съдия Иван Коев, който гледа делото "Червеи", съдия Нели Куцкова и много други.

Актът на съдиите да излязат пред Съдебната палата в тоги срещна одобрението на гражданите като един от тях дори извика: "Вие сте големи българи".

Магистратите заявиха, че очакват отдавна да се разследва корупцията и да се осветли, ако има такава. Както и да се преустановят лошите практики, ако се докаже, че има подобни в съдебната система.
От идната седмица в цялата страна ще обявяват дните, в които съдиите са готови да излязат по примера на колегите си от София пред съдилищата и да говорят с гражданите на разбираем език за това как виждат реформата. Според съдиите, до сега политиците не са казали как да бъде направена съдебната реформа.


Съдия Иван Коев от СГС заяви, че реформата е важна за съда, но и за всички граждани. По думите му е добре да има функционираща съдебна система по правила, които я правят независима.
Попитан дали вярва, че след гласуването на конституционните промени е възможно да се поправи нещо, той заяви: "Не вярвам, но ми се иска".
Относно това, че могат да се появят мнения, че с действията си съдиите се опитват да свалят правителството, съдия Коев заяви, че никой от колегите му не е декларирал такава позиция и не е тяхна работа да искат това.

След като останаха около час пред Съдебната палата в столицата повечето съдии се разотидоха.

Дошлите пред сградата с лъвовете „редови” протестиращи изпратиха съдиите с възгласи "Реформи". Забележимо обаче бройката им беше по-малка в сравнение с хората, протестирали в четвъртък вечерта. Това обаче не попречи да блокират движението пред Съдебната палата със скандирания "Мафия!".

Протестиращите одобриха факта, че съдиите излязоха с тогите си пред сградата на съдебната палата. Те определиха речта на председателя на ВКС Лозан Панов по повод 135-годишнината на съда за историческа и я прочетоха.

Минути преди 20 часа протестът пред Съдебната палата в София приключи. Движението отново е възстановено. Протестиращите са скъсили с около час времето на своето недоволство.