Старият бряст в Сливен стана европейско дърво на годината, съобщиха от местната община.
Наградата беше връчена тази вечер на специална  церемония в Брюксел, в Европейския парламент.

„Благодарение на обичта и ентусиазма на сливенци, заразили българите в цялата страна, Старият бряст спечели надпреварата и стана европейско дърво на годината. Тази вечер от името на община Сливен, номинирала хилядолетното дърво за участие в конкурса „Дърво с корен", наградата получи кметът на Сливен Кольо Милев." - се казва в съобщение но медиите.

„Взехме наградата в сърцето на Европа. Щастлив съм най-вече, защото връщайки се ще зарадваме толкова много приятели на Стария бряст в Сливен и в цяла България. За мен тази награда е уникална възможност да покажем пред Европа и останалите символи на нашия град - като започнем от нашите галерии и музеи, нашата природа и богата история. Поканихме и организаторите на конкурса, а и нашите конкуренти, да посетят Сливен и да се запознаят с наследството на региона и възможностите за туризъм, които предлагаме днес." - сподели Кольо Милев след церемонията.

В тържественото събитие в Брюксел участва  ансамбълът за народни песни и танци "Сливен".

Момичетата и момчетата от ансамбъла пяха и танцуваха на централния площад в Брюксел срещу сградата на местната община.

По-рано днес Кольо Милев се срещна с Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Старият бряст надделя в конкуренция на дървета от  Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия. Той спечели първото място със  77 526 гласа. След него е Дивата круша с 36 925 гласа, а на трето е  предложението на Полша с 16 768 гласа.

Смята се, че брястът, който е един от символите на Сливен, е спомен за легендарна за вековна гора по тези места. През миналата година той спечели националното състезание "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

Община Сливен организира кампания „Гласувай и подкрепи", в която се включиха всички художествени състави в града, ученически групи и читалищни колективи. Кукери от село Тополчане с благословии прогониха злите сили около вековния бряст до който е построена сградата на общинската администрация. В подкрепа на кандидатурата се присъедини и Чинтуловата чета при ПМГ „Добри Чинтулов". Старият бряст оживя в ученически рисунки на възпитаници на Държавната художествена гимназия „Димитър Добрович". Със свои рисунки, подредени в изложба на открито около ствола на вековното дърво, участваха над 230 ученици и деца от детските градини в Сливен, както и от школите по изкуства „Млади виртуози" и  школата към общинския детски комплекс.

Популярните личности Нораир Нурикян, Панайот Панайотов и Васил Василев /Зуека/, Иванка Денева, Методий Григоров, Деньо Денев, Атанас Скатов станаха посланици на Стария бряст като активно се включиха в кампанията в подкрепа на  кандидатурата му за европейско дърво на годината.

Старият бряст на Сливен получи и подкрепата на  народните представители в българския парламент.

За да поздрави българския участник в надпреварата за дърво на годината,  у нас дойде и г-н Тиер дьо Ласкай, представител на една от природозащитните организации, които реализират европейския конкурс за любимите дървета с история.

Доброволци от ученическия Младежки съвет от Центъра за кариерно развитие и от гимназиите, на няколко места в центъра на Сливен с преносими компютри помагаха на всеки, който иска да гласува по време на кампанията.