Апелативният съд в Пловдив остави окончателно пловдивския бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла в ареста.
Апелативните съдии потвърдиха определението на Пловдивския окръжен съд, с което е отказано да бъде изменена мярката за неотклонение "задържане под стража".

Припомняме, Райъла беше арестуван в края на януари месец, като част от рекетьорска група и поръчител на 7 палежа на автомобили и на опит за убийство на д-р Аргир Гяуров през февруари 2014 година.

Срещу Червенков са повдигнати обвинения по три текста от Наказателния кодекс. Той е обвинен в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода.

Прокуратурата сочи Червенков за поръчител на палежите на четири автомобила, сред които и тези на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.

Срещу останалите членове на групата има обвинения в опит за убийство, палежи и други тежки криминални престъпления.

Според държавното обвинение Червенков, който притежава медицинския център "Хипократ" и линейките "6-150", е планирал убийството на конкурента си Аргир Гяуров, съсобственик на пловдивската частна клиника "Хипоталамус", който бе наръган осем пъти с нож в гърба, но оцеля.

Според Апелативния съд не са налице новопостъпили обстоятелства, за да бъде изменена мярката му за неотклонение. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянията, в които е обвинен.

Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.