Клинични пътеки в образованието иска просветният министър Тодор Танев.

Тази идея той лансира по време на парламентарния контрол в отговор на питане на червените за оптимизация на структурите на висшето образование.

Министър отлично бил запознат с разликите между държавните и частните ВУЗ-ове. Ситуацията той обрисува с пример от сектор „Здравеопазване”. Там и в частните болници имало процедури, които чрез клинични пътеки се плащат от държавата. Подобна схема той вижда за удачна и във висшето ни образование.

Нуждаем се спешно от нов закон за висшето образование, категоричен бе Тодор Танев. Той посочи, че имаме стратегия за висшето образование. „Каквато и да е стратегия, тя трябва да се спазва. Няма съвършена стратегия, няма съвършен закон”, обясни той.

Стратегията, по мнението на образователния министър, била интерпретативна. От 90-те насам се наблюдавала масовизация на висшето образование по недопустим начин.

Допусна се масово приемане на студенти, някои от които са студенти в кавички, коментира просветният министър.

Той ще настоява за повече средства за образование и наука в следващите години.

Следващата годна младите учени да бъдат с по-добро финансиране, по мнението му. Повече средства щяло да има и за по-добрите университети.

БАН е докарана до пълен колапс, критикува социалистът Стоян Мирчев. Това било тотален геноцид към науката и държавата, по мнението му. За следващата година, по думите му, средствата за висшето образование са с 3 милиона лева по-малко. Учените в БАН били принизени по заплата до хигиенистите.