Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е готова до края на този месец да спре да събира от американците в страната данни от телефонни комуникации и да се насочи към по-целенасочена система. Крайният срок е наложен от Конгреса по-рано тази година.

Това става ясно от правителствен меморандум, с който Ройтерс се е сдобил.

В меморандума, изпратен от АНС до съответните комисии в американския Конгрес, се подчертава, че шпионската агенция „успешно е създала техническа архитектура за поддръжка на новата програма" навреме, за да може да започне да действа от ноември 29 година.

В документа се оборват твърденията на председателя на сенатската комисия по разузнаване Ричард Бър, който заяви миналата седмица пред медията, че прогнозите му са, че новата програма никога няма да бъде използвана, защото е тромава и бавна.

По-рано тази година Конгресът прокара законодателство, което слага край на безразборното събиране на американски телефонни метаданни от АНС - практика, която беше изобличена от бившия служител на агенцията Едуард Сноудън преди повече от две години.

В законодателството, известно като американския Патриотичен закон, се отбелязва шестмесечен преходен период, след което АНС може да има достъп до информация от телефонни доставчици само след съдебно решение.

Новата система на агенцията ще бъде готова за работа от 29 ноември.