Правителството на Мексико разпространи видеозапис с бягството на наркобарона Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо - Късия, от строго охранявания затвор "Алтиплано" в страната, съобщава „Франс прес".

Гусман се е разхождал между санитарния възел и леглото в килията преди да изчезне. Според комисаря по Национална сигурност Монте Рубидо нормално поведение е затворниците да се разхождат.

58-годишният Гусман е успял да избяга през малка дупка, където е душа, но това не е хванато от камерите. Едната от камерите е разположена на ъгъл извън килията, а другата вътре в килията и е насочена към душа. Но според властите има две слепи точки, които защитават личното пространство на затворника.

Рубидо добави, че Гусман е видян за последно в 20:52 часа в събота.

Докато се провежда акция по залавянето на Гусман, властите задържаха 22 служители в затвора, тъй като се смята, че са помогнали за бягството. В неделя бяха задържани други 12, но по-късно бяха освободени.

Мексиканските власти откриха тунел, дълъг 1,5 км, по който мексиканският наркобарон Хоакин Гусман е избягал от строго охранявания затвор "Алтиплано" край столицата Мексико.

Считаният за най-големия наркобарон в Мексико Хоакин Гусман за втори път успява да избяга от затвора.

Хоакин Гусмен беше арестуван през февруари месец 2014 година в щата Синалоа по време на съвместна операция на мексикански и американски полицаи. Спецчастите го задържаха в хотел в курорта Масатлан.

Гусман е известен с това, че е ръководител на картела "Синалоа". Наркобаронът се издирва от 2001 година, когато всъщност избяга от затвор отново със строг режим на охрана.

Според оценката на Forbes състоянието на Гусман е повече от милиард долара.

Директорът на националните затвори в Мексико и ръководителят на затвора, от който наркобаронът Хоакин Гусман избяга, са уволнени. За залавянето му е предложена награда от 3,8 млн. долара.