Саудитска Арабия ще преустанови целия въздушен трафик с Иран. Това обяви саудитският външен министър, цитиран от „Ройтерс”. Министърът също заяви, че търговските връзки между двете държави ще бъдат прекъснати.

Въпреки това, иранските поклонници ще бъдат добре дошли да посетят Саудитска Арабия, поясни министър Абдел ал-Джубеир.

Припомняме, в събота демонстранти в Иран протестираха срещу извършената от Рияд екзекуция на шиитския духовник Нимр ал-Нимр. Те нападнаха посолството на Саудитска Арабия в иранската столица Техеран и консулството в град Машхад.

Саудитска Арабия, Бахрейн и Судан обявиха, че прекъсват дипломатическите връзки с Иран. Обединените Арабски емирства също обявиха, че ще намалят броя на иранските дипломати в Абу Даби и понижаване на дипломатическите връзки с Техеран.

Абдел ал-Джубеир обяви, че екзекутираният духовник Нимр ал-Нимр е бил терорист, който бил замесен в атаки. По думите на министъра, Саудитска Арабия трябва да бъде аплодирана за екзекуциите, а не критикувана.

Първият дипломат допълни, че на гражданите на Саудитска Арабия ще бъде забранено да пътуват до Иран.

Иран трябва да действа като нормална държава преди Саудитска Арабия да възстанови прекъснатите дипломатически отношения”, коментира още външният министър ал-Джубеир.