Турция е отказала да затвори частта от границата със Сирия, която се контролира от ДАЕШ („Ислямска държава”), както настояха САЩ.  

Анкара обяви, че било невъзможно да затвори границата, а терористите от ДАЕШ могат да увеличат силите си в отговор, съобщава турското издание „Хюриет”.  

Турският премиер Ахмет Давутоглу също така подчертал, че ако границата е затворена, Анкара нямала да бъде в състояние да приема бежанци от Сирия.

Руската прокремълска интернет медия Sputnik отбелязва, че затварянето на частта от границата би създало пречки пред контрабандата на петрола, който Турция купува от терористите. Както е известно, Русия обвини Анкара в нелегално купуване на петрол от джихадистите в Сирия.  

Руското военно министерство разпространи снимки на петролни цистерни близо до границата. Според руските власти турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство са замесени в продажбата на нелегален петрол, идващ от петролните кладенци в Сирия, контролирани от ДАЕШ.

По-късно обаче властите на автономен Иракски Кюрдистан обявиха, че на показаните от руснаците снимки са техни камиони, превозващи петрол от богатия на петрол Северен Ирак в Турция.

По-рано Вашингтон предложи да се затворят 98 километра от турско-сирийската граница и да се разположат допълнителни сили в района. Според оценки мярката би изисквала близо 30 хил. войници и изграждане на наблюдателни кули на всеки три метра по протежение на границата.

Давутоглу заяви, че страната няма достатъчно пари и поиска САЩ да финансират частично инициативата.