"Ислямска държава" успява да постигне целите си чрез издевателствата, които върши и в които хората намират все повече недоверие към исляма и мюсюлманите, както и с фалшифициране на Корана.

Това е един от изводите от критичния анализ на главния мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи на тема "Методологични и доктринални проблеми в идеологията на "Ислямска държава".

Часове, след като Турция бе разтърсена от терористичен акт в центъра на Истанбул, главният мюфтия се изправи в Българската академия на науките (БАН) пред академичната общност у нас и прочете своята академична лекция, насочена именно към действията на терористичната организация ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Позволете ми да осъдя терористичния акт в центъра на Истанбул и да поднеса моите съболезнования на близките на загиналите и да пожелая скорошно оздравяване на ранените", обяви в началото д-р Хаджи.

Той започна от там доклада си, че живеем във време, в което всеки един от нас трябва да направи нещо, за да допринесе за благото на обществото и от това разбиране са провокирани думите му.

Явлението ДАЕШ успя да ангажира вниманието на доста анализатори в света. Действията на членовете на тази организация имат за цел да убедят, че ислямът е войнствена организация, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез военна сила, изтъква главният мюфтия.

Видимо е, по думите му, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателствата, които вършат и в които хората може би намират все повече недоверие към исляма и мюсюлманите.

Според него обаче въпросите, на които трябва да се търси отговор, са доколко ученията на исляма съответстват с идеологията на "Ислямска държава", дали Коранът подтиква към насилие и изобщо генерира ли тероризъм. Критичният анализ на главния мюфтия цели откриването именно на тези отговори.

Текстовете на свещената за мюсюлманите книга са първият обект на анализ от страна на д-р Мустафа Хаджи. "Ислямска държава" фалшифицира текстове на Корана, които да легитимират военните ѝ действия", убеден е главният мюфтия. Такъв пример са цитираните от членовете на ДАЕШ думи - "О, Аллах, благослови нашия пратеник Мухаммед, когото ти изпрати с меч, като милост за световете".

Текстът в Корана обаче е - "И те изпратихме (О, Мухаммед) наистина като милост за световете". Никъде в Корана не е споменато - "когото изпрати с меч".
"Недопустимо е смесването на текстове от свещената книга с други. Това е поведение, което неправомерно поставя воюването и Божествената милост в равноправно положение", посочи д-р Хаджи.

Главният мюфтия изтъкна и друг извод, а именно, че редица доктрини на исляма опровергават легитимността на "Ислямска държава". "В своята военна доктрина „Ислямска държава” поставя различието във вероизповеданията като мотив за воюване. Военното сражение в Корана обаче е мотивирано единствено от самата война и агресия. Коранът приписва военното сражение като право на самозащита срещу агресията", обясни д-р Хаджи.

Той напомни и това, че по време на война ислямът повелява добро поведение и човечност. В свещената книга изрично се забранява убиването на жени, деца, немощни и безпомощни хора. "Не се воюва срещу свещенослужители. Не се допуска поведение, с което се цели да се унизи достойнството на човек, нито гавра с трупове", допълни главният мюфтия и установи - "Кораничните доктрини за взаимно опознаване и взаимопомощ отново разобличават ДАЕШ като идеология, противоречаща на исляма".

В заключение на анализа си главният мюфтия заяви: "Нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на "Ислямска държава", която методологически е базирана на селективност, непоследователност и фалшификации. Идеите, с които се представя ИД, не са базирани на автентичните доктрини на исляма, а на някои средновековни концепции, повлияни от социополитическите особености на времето и създадени в контекста на концепцията за териториално разпределение на света и междурелигиозни войни.

По отношение на ситуацията в България обаче и в отговор на въпрос главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи използва момента и призова: "Мюсюлманите в България да не се поддават на провокациите на "Ислямска държава". А немюсюлманите в България да не се притесняват от мюсюлманите".