Нови изисквания за казаните за домашна ракия прие парламентът. Депутатите решиха за малки обекти за дестилация да се считат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, вместо както досега до 1000 литра. На второ четене депутатите приеха промените в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщава БиТиВи.

550 лв. на хектолитър чист алкохол е в момента данъкът за малките обекти за дестилация. За останалите е 1100 лева.

Депутати обясниха, че за лична консумация семейство ще плаща намален наполовина акциз за първите до 30 литра ракия годишно. Те ще заплащат по 2,20 лв. за литър.

Предложението на Иван Иванов от АБВ общата вместимост на малките обекти за дестилация да бъде 700 литра не мина. Не бе прието и предложението на патриота Димитър Байрактаров вместимостта да се запази 1000 литра.

Пред журналисти той коментира, че с един обикновен трик на практика се затваряли над две трети от селските казани. С промяната на вместимостта те ще преминават на друг режим на работа. Патриотът е категоричен, че по този начин се създава корупционна среда и огромна част от хората ще започнат да варят домашна ракия по дерета и мазета.

Таско Ерменков от „БСП лява България" критикува промените, като заяви, че за пореден път сме свидетели на данъчни закони, които са направени така, че да оскубят и без това бедния човек. „Разбирам, че мнозинството отдясно е свикнало да пие уиски, но има хора, които предпочитат да пият ракия и това са бедните хора", посочи той и предложи да бъде въведен данък за над 100 буркана туршия.

От своя страна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова предположи, че зад думите отляво се крие лобито на нелегалните производители на ракия. Тя смята, че казан от 1000 литра прилича повече на промишлено производство, отколкото за лична консумация.

Тя подчерта, че така наречените ракиджийници са един от елементите на сивата икономика и на менте ракията, която се произвежда без акциз и без данъци.

Таско Ерменков я репликира, заявявайки, че са лобисти на всички българи, които обичат домашна ракия.

Производството на грозде е 400 000 тона годишно. Половината отиват във винпромите, които внасят 185 000 лв. в бюджета, коментира Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт. Имало 8000 малки обекти за дестилация. От тях 2800 били регистрирани, а 2000 твърдят, че работят като приходите са от по 100 лева на обект.

Емил Димитров подчерта, че на „ракията на човечеца на село" никой не посяга. Нелегитимните частни винпроми обаче трябва да си платят.