Войната между депутатите от ДПС и отлюспените мина на ново ниво и с директна атака към почетния председател Ахмед Доган.

Сподвижниците на Лютви Местан, които заедно с него напуснаха ДПС, обявиха, че ще бъдат принципна опозиция, но ще си сътрудничи само по теми с евро-атлантическа насоченост с останалите партии, включително и с управляващите. Това стана ясно от брифинг в парламента на Хюсеин Хафъзов. На брифинга не присъства Местан, който по-рано днес също даде обстойна пресконференция в кулоарите на НС.

Хафъзов атакува поведението на бившите си съпартийци, отрекли се от декларацията на Местан за сваления руски самолет. Структурите на ДПС чували гласа на избирателя, по думите на Хафъзов. Оставката им като депутати се искала от тези след тях в листата на ДПС.

Олигарх ли е г-н Доган или не, този въпрос си задавали част от структурите на ДПС, но за това по думите на вече независимия депутат не се говорело. Гласът на избирателя е в друга посока, обясни той и изтъкна, че избирателят на партията не одобрявал случилото се с Лютви Местан. Гаф и грешка било случилото се с Местан, по думите на Хюсеин Хафъзов. Избирателят няма да се хване на тази игра, категоричен бе той.

"Това ли е ДПС-то, за което гласувахме, това също се питали избирателите на формацията. Това ли е бъдещето на партията", попита още Хафъзов. Избирателите гласували за друго ДПС с друга насока според него.

Депутатът сподели, че не иска да бъде записан в историята като антиевропеец и антинатовец. Местан бил отстранен заради политиките, които се опитвал с консенсус да прилага. Г-н Местан не се е отнасял авторитарно, въпреки че има авторитет, подчерта Хюсеин Хафъзов.

Под ръководството на Лютви Местан в ДПС се изказвали свободно, опонирали на Местан и той приемал аргументите им.

Самите избиратели пък настоявали Хафъзов да остане в НС. Натискът върху избирателя върху мен е много силен, сподели депутатът. Не искали да бъде предател на техните идеи като другите в ДПС. Това, което правим е оздравително за ДПС, но е добро и за страната, подчерта той.

ДПС от тук насетне няма полезен ход, смята Хюсеин Хафъзов. ДПС загубили компонента избирател, убеден е той. В ДПС приели декларацията на Доган като изказване, което нямало да бъде налагано. Това обаче не се случило.
По-голямата част от ДПС не споделяли декларацията на почетния председател. Даже били търсени партийни ръководители да им се оказва натиск да подкрепят мнението на Ахмед Доган.

"Последните ще бъдат първи". Този библейски прочит направи Хафъзов на новите места в пленарна зала на хората на Местан. Цитира и изказване на патриарх Неофит от конференция пред време, също заимствано от Библията: „Да седнем отзад, защото могат да ни поканят отпред. Ако седнем отпред и ни поканят отзад, ще боли”. Важното е да сме доблестни мъже, категоричен бе Хюсеин Хафъзов.

Той попита дали колегите му се чувствали добре в ДПС след като са предатели на Местан, когото преди дни са хвалели.

Моята мечта беше да стана генерал, сподели той на въпрос за охраната на Местан. Не станал, нямало генерал от малцинствата. Ако той бил шеф на НСО, щял да даде обяснение за гардовете, пазели Местан. Не могъл да стане и олигарх, както сподели Хафъзов.

Мариана Георгиева пък се оказа смутена от това, че много нейни колеги имали няколко лица. Тя настоя за толерантност и коректност в политиката.
Декларацията за сваления руски самолет пък бил изготвен в съавторство с другите хора от партията и по думите й не е продиктувана от турското посолство. Георгиева била изумена от липсата на коректност на Рушен Риза, който сега е съпредседател на ДПС.

Този ексцес в ДПС, който се получи, е взломена комуникация в ДПС на високо равнище, смята Георгиева. Кой взломи тази комуникация, попита тя. Може би има и външно партийни замърсители, които са се миксирали с вътрешно партийни замърсители, предположи депутатката.