40 военнослужещи и техника участват в потушаването на пожара в Родопите, съобщават от военното министерство. Те са от военно формирование 28 330 – Смолян.

Припомняме, горският пожар е възникнал в землището на селата Аламовци и Ерма река, община Златоград, област Смолян.

Горски пожар бушува в Златоградско, може да обявят бедствено положение
Обновена

Горски пожар бушува в Златоградско, може да обявят бедствено положение

Огънят е обхванал 100-150 декара

Военнослужещите действат в силно пресечена планинско-гориста местност. Те ще съдействат на огнеборците до пълното потушаване на пожара.

Ръководител на групата е заместник-командирът на формированието майор Здравко Михайлов. Искането за помощ е отправено от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, уточняват от военното министерство.

Пред БНР кметът на Златоград Мирослав Янчев информира, че първият сигнал за пожара е получен снощи към 19.00 часа. Огънят е обхванал около 100-ина декара смесена гора. Паднала земна маса от бедствието през март създава затруднения, защото е изсъхнала. Проблем е и събралата шума от широколистна дървесина.

Мирослав Янчев посочи, че е хубаво, че няма вятър, който да усложнява обстановката.

В борбата със стихията участват доброволци, както и всички служби – държавни, общински на ниво Златоградска община. Представители на горското и от службата за защита на населението в Мадан, Рудозем и Неделино също са се включили.

Кметът на Златоград увери, че пострадали хора няма. Той подчерта, че ще се опитат да се справят със собствени сили, но ако пожарът премине от другата страна на билото, ситуацията за населението ще се усложни.