"Пазете се от Гунди, в последните секунди!". Популярният рефрен на агитката на Левски, сякаш влезе в употреба във възможно най-подходящия момент, след като "сините" почетоха 75-годишнината от рождението на своя най-велик футболист с драматичен успех над Ботев (Пд) с 3:2.

Триумфът се оказа изключително сладък, след като селекцията на Делио Роси изоставаше на полувремето с 0:2. По този начин вековниците се утвърдиха на третото място в таблицата, имайки вече преднина от пет точки пред преследвачите от Берое. Старозагорци обаче са с мач по-малко.

Левски - Ботев 3:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Левски - Ботев 3:2 (Развой на срещата по минути)

Страхотен мач на "Герена"

Ботев изигра отлично първо полувреме на "Герена" и заслужено водеше с 0:2 след голове на Жоао Пауло и Стивън Петков. До 60-ата минута момчетата на Ники Киров можеха да направят преднината си и класическа, но гореспоменатите пропуснаха по няколко много изгодни положения.

Снимка 354591

Източник: LAP.bg

Начало на обрата даде резервата Паулиньо, който намали до 1:2 в 70-ата минута. Четвърт час по-късно, паритетът вече бе възстановен, след като "седмицата" на Левски бе съборена в полето на Ботев и реферът Апостолов отсъди дузпа. Тя бе превърната в гол от Ривалдиньо, който пък отпразнува бурно дебютното си попадение с екипа на столичани. Така всичко бе решено 60 секунди преди края, когато Паулиньо се озова на точното място след спасяване на Кайзер и с мощен шут направи пълен днешния голям "син" празник.

Снимка 354592

Източник: LAP.bg

Двубоят на "Герена" стартира повече от спокойно. Нито един от двата тима не рискува с атаки от първата минута. Битката се водеше предимно в центъра на терена, като тя биваше белязана от множество грешни подавания.

Ривалдиньо: Това е първият от много голове, които искам да вкарам за Левски

Ривалдиньо: Това е първият от много голове, които искам да вкарам за Левски

"Признавам, че не съм в най-добрата си форма"

Първата по-сериозна атака в дербито бе регистрирана с настъпването на 14-ата минута. Габриел Обертан напредна мощно по лявото крило, след което подаде за връхлитащия Станислав Иванов. Младият нападател моментално отправи изстрел, който обаче не намери очертанията на вражеската врата.

Отговорът на Ботев беше подобаващ. В 18-ата минута Тодор Неделев опита своя специалитет "пряк свободен удар", който прехвърли стената, изградена от "синия" вратар", но премина на сантиметри от долния му ляв ъгъл.

Малко преди настъпването на половин част футбол, отборът на Ботев (Пд) пропиля най-чистото си положение за откриване на резултата. Бързият Жоао Пауло се възползва от огромно пространство в половината на съперника и си осигури достатъчно комфортна позиция за стрелба. Изстрелът на "канарската" звезда обаче разочароващо излезе в аут.

Снимка 354596

Източник: LAP.bg

Съдбата все пак се усмихна на "жълто-черните" и малко по-късно селекцията на Ники Киров вече водеше с 0:1!! Лазар Марин пресече подаване към Йерсон Кабрал и от собствената си половина направи впечатляващ спринт през центъра. Последва подаване за неговия колега Жоао Пауло, който от позиция, идентична на тази от 27-ата минута, този път не сгреши с премерен диагонален шут.

И докато левскарите се нагодят към новата си роля в този мач, техният съперник набързо ги наказа с втори гол! Фелипе Бризола спечели единоборството срещу Фигейредо по крилото, като миг по-късно "седмицата" центрира в полето на "сините". Стивън Петков избяга от персоналния си пазач Аймен Белаид и отблизо не остави никакъв шанс на бившия си съотборник Ники Кръстев!

Снимка 354597

Източник: LAP.bg

Селекцията на Делио Роси можеше да намали изоставането си в 38-ата минута. Холмар Ейолфсон скочи над всички след центриране от корнер, но изстрелът му с глава попадна в обсега на сигурния Даниел Кайзер.

Делио Роси: Искам да подаря нещо значимо на феновете

Делио Роси: Искам да подаря нещо значимо на феновете

"Радвам се, че победихме точно в този ден"

На полувремето недоволният италиански треньор на Левски предприе две смени. Неубедителните Обертан и Иванов отстъпиха местата си за сметка на Паулиньо и Ривалдиньо.

Снимка 354594

Източник: LAP.bg

Трибуните на "Герена" можеха да бъдат смълчани за трети път в 56-ата минута. Футболистите на Ботев организираха бърза контраатака чрез Стивън Петков. В момента обаче, когато той реши да подава за непокрития Пауло, зад гърба на бразилеца изскочи Васил Панайотов, който отърва своите колеги от сигурно попадение в мрежата на Кръстев.

"Сините" продължиха да бъдат изключително податливи на контраатака от съперника. В 62-ата минута Ботев се размина с отбелязването на нов гол, тъй като от непосредствена близост, Стивън Петков не успя да намери очертанията на "синята" врата.

Снимка 354610

Източник: LAP.bg

Голям проблем сполетя старши-треньора на гостите в 68-ата минута, когато капитанът на Ботев - Тодор Неделев получи контузия след контакт с Аймен Белаид. Наложи се българският национал да бъде заменен от Дуде Ндонгала.

Снимка 354611

Източник: LAP.bg

Левски върна интригата в този двубой, 20 минути преди последния съдийски сигнал. Йерсон Кабрал и Нелуц Рошу комбинираха умело, след което румънецът пусна хитро за непокрития на дузпата Паулиньо. Появилият се като резерва бразилец демонстрира хладнокръвие и отблизо простреля Кайзер за 1:2!

Стивън Петков: Дузпата обърна мача с Левски

Стивън Петков: Ние ли сме некадърни, или тея сладури, които свирят?!

"Всеки мач вкарваме по 2 гола, а ни бият с по 2:3, 2:4..."

Отбелязаният гол подейства благотворно на левскарите, които бяха близо до изравняването в 75-ата минута. Капитанът Васил Панайотов отправи тежък изстрел от средна дистанция, който бе добре париран от Даниел Кайзер.

Снимка 354612

Източник: LAP.bg

Главният арбитър Стефан Апостолов се намеси неуспешно в дербито, пет минути преди неговия край. Реферът отсъди прекалено "лека" дузпа за домакините от Левски, след като Филип Филипов не успя да уцели топката и докосна съвсем леко набралия скорост Паулиньо, който логично се възползва от ситуацията и се строполи на земята. С отговорната задача се нагърби Ривалдиньо, който майсторски реализира за 2:2 и ликуваше със своя първи гол от началото на престоя си в Левски.

Голямата еуфория на "Герена" настъпи в 60 секунди преди края, когато Левски достигна до пълния обрат в тази среща. Йерсон Кабрал бе изведен с отличен пас от съотборник и диагонално реши да преодолява Кайзер с техничен изстрел. Полякът отрази майсторски, но за негово съжаление на отлично място за добавка се оказа Паулиньо, който с втория си гол в мача се превърна в големия "син" герой в тази празнична петъчна вечер.

Официално: Левски ще играе срещу Бока Хуниорс на 19 август

Официално: Левски ще играе срещу Бока Хуниорс на 19 август

Цена на билетите: от 19,14 до 194,30 лева

До края Ботев все пак можеше да си тръгне с точката, но удар на Диого Кампос се отби във външната част на страничната греда.

Снимка 354614

Източник: LAP.bg

В следващия кръг от Първа лига, на Ботев предстои регионално дерби с Берое, което ще има важно значение и за третото място в таблицата. Левски пък гостува на вече сигурния шампион Лудогорец. Това може да се окаже и генерална репетиция за един евентуален двубой за Суперкупата на България, ако в среда "сините" спечелият финала за Купата на страната срещу Славия.