БТК БТК е голяма и важна инвестиция за нас - заяви пред български журналисти Али Коч - председател на Борда на директорите на Коч информейшън технолоджи груп. Изявлението на турския бизнесмен бе направено след срещата му тази сутрин с премиера Симеон Сакскобургготски, който е на официално посещение в Турция.

Коч холдинг, заедно с Тюрк Телеком, е единият от кандидат-купувачите, подали оферти за приватизацията на българския телеком. Турският консорциум предложи 235 млн. евро за 65 на сто от БТК.

Според Али Коч тази цена е реална за днешните условия. Важно за него е не само цената, а как ще се разивива и накъде ще върви телекомът. Щом се развиват телекомуникациите, ще се увеличават инвестициите и в странични сектори, посочи Али Коч.

Той подчерта важността на инвестицията от 400 млн. евро, които турският консорциум планира в БТК, както и социалните аспекти на тяхната оферта.

По думите на Али Коч стратегическата програма на Коч холдинг е дългосрочно инвестиране. "Нашето желание е не непременно да си върнем веднага парите, които сме вложили, а да разширим пазара, да увеличим телекомуникацинния сектор.

Според турския бизнесмен през последно време България е станала много привлекателна за чуждестранни инвеститори. Това е и причината холдингът да реши да инвестира в България.

Премиерът Симеон Сакскобургготски, който е трети ден на официално посещие в Турция, ще има по-късно срещи и с други представители на турския бизнес.