Днешното напускане на пленарната зала от обидената парламентарна група на Българската социалистическа партия (БСП, бившата комунистическа партия) беше предизвикано от развоя на събитията след въпроса на червената депутатката Татяна Дончева, кой е наредил да се извърши арестът на престъпника Йордан Въчков, с прякор "Ганеца", "при опасност за живота на столичани".

Министърът на вътрешните работи Богомил Бонев направи подробен преглед на престъпленията на Въчков и групата му, обвинени в близо 150 въоръжени грабежа на автомобили, както и за убийства и опити за убийства. Министър Бонев заяви, че групата е изпълнявала и поръчкови убийства. Установено е, че след 1997 година групата на Въчков е извършила множество тежки престъпления, отличаваща се с особена бруталност и висока степен на обществена опасност, застрашаващи живота както на случайни граждани, така и на служители от министерството на вътрешните работи (МВР). От групата на свобода все още е само Огнян Борисов. Събраните доказателства по случаите дават възможност да се направи основателното предположение, че става дума за поръчкови убийства, заяви министърът.

Бившата комунистка заяви, че след като Ганеца е мъртъв, можело да му се припише всичко. Министър Бонев и отговори, че защитата по такъв начин на един престъпник само доказва, че БСП е престъпна организация. Депутатът от БСП Румен Овчаров поиска от председателстващия Иван Куртев да направи забележка на министъра. Г-н Куртев обаче отказа с мотива, че и самият той счита БСП за престъпна партия. Бившите комунисти протестираха по "хрушчовски" - с тропане по банките. След изпълнение на репертоара си червените напуснаха пленарната зала.