Предстоящата на 5 октомври Софийска среща на страните от Вилнюската група, ще бъде първата среща на най-високо равнище в подобен формат от създаването на групата до сега. Това стана ясно на днешния брифинг, даден от външнополитическия секретар на президента Петър Стоянов Димитър Цанчев.

Пристигането си в София са потвърдили държавните глави на всички страни-кандидатки за членство в НАТО от Вилнюската група, които с президента Стоянов, наброяват 10 души. На 5 октомври в Дом № 1 на Резиденция “Бояна” ще се съберат президентите на Словения, Румъния, Хърватия, Македония, Албания, Словакия, Литва, Латвия, Естония и на домакинът България.

Още на 4 октомври пристига и генералният секретар на НАТО Лорд Робертсън, както и генерал Джозеф Ралстън Върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа. За софийската среща идва и легендата в дипломацията Збигнев Бжежински, външният министър на Гърция Георгиус Папандреу, Джефри Хун – военен министър на Великобритания и други лидери на страни-членки на Алианса.

Дискусиите ще протекат по теми, определени от три панела и изцяло в контекста на случилата се трагедия в САЩ на 11 септември. Първата тема, по която ще дискутират държавните глави е “Пред лицето на новите опасности – солидарност и сигурност”, вторият панел е именуван “Европа 2002 – споделяне на отговорностите”, а следобедната дискусия е на тема “Глобални заплахи, локални конфликти и колективна сигурност”.

След случилото се в САЩ, това е първият голям форум. Голяма част от страните кандидат-членки са готови да изпълнят ангажимент към НАТО, дори и преди да са приети за членки на Пакта. От сега, посредством телефонни разговори, президентите на десетте държави обсъждат бъдещото приемане на “Софийска декларация” след срещата на 5октомври. Основните послания в нея ще се обуславят от факта, че за първи път след терора в САЩ, има възможност за колективно послание-солидарност с Атлантическия съюз. Вторият момент е, че предстоящата среща е последния подобен форум преди “Прага 2002”, когато ще стане ясно, дали НАТО ще предприеме разширяване и кои от кандидатстващите страни ще бъдат поканени в него.