Народните представители приеха на първо четене проектозакона за преобразуване на строителни, транспортни и пощенски войски. Заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Борис Милчев поясни, че чрез преструктурирането на строителни войски те не се закриват, а се създава адекватен субект, който ще участва в дейности, свързани с териториалната отбрана и с управлението на кризи. Офицерите, които ще бъдат девоенизирани по силата на този закон, ще бъдат обезщетени и няма да загубят работата си.

Председателят на парламентарната комисия по национална сигурност Христо Бисеров каза, че преди второто четене законопроектът трябва да бъде допълнително прецизиран юридически, защото от него не става ясно кой ще управлява създаваните три държавни предприятия и как ще се уреди проблемът със собствеността им.

Депутати от опозицията заявиха, че проектът е поредно доказателство за законодателната немощ на мнозинството. "Крещящо недоразумение" и "Манджа с грозде" - така оцени законодателния акт депутатката от Българската социалистическа партия (БСП) Татяна Дончева.