Местан ДПС поиска от Министерството на външните работи решаване на проблема с издаването на задгранични паспорти на българските граждани, получили и друго гражданство. Това стана ясно по време на среща между ръководството на ДПС и министрите Соломон Паси и Меглена Кунева.

Представителите на ДПС са запознали двамата министри с проекта, внесен от Ремзи Осман, за промяна в Закона за българските документи за самоличност. От движението предлагат да отпаднат два текста в закона, според които български граждани с двойно гражданство могат да получават задгранични паспорти, само, ако живеят постоянно в България.

След срещата, заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Лютфи Местан уточни, че става дума за около 300-350 хиляди български граждани, по-голямата част от които са се изселили в Турция и са жертви на възродителния процес.

По време на двучасовия разговор е станало ясно, че заради ангажиментите си, свързани с шенгенското споразумение, България не може да премахне ограничителните текстове за издаване на задгранични паспорти на хора с друго гражданство. Лютфи Местан беше категоричен, че ДПС не приема този аргумент и допълни, че е възможно текстът да не отпадне, а да бъде редактиран, като под ограничението за издаване на паспорти да остане онази група граждани, които не са родени в България, а по-късно са получили българско гражданство.

ДПС настоява за равно третиране на българските граждани, няма международен договор, който налага подобно ограничение, каза Местан, който подчерта, че проблемът трябва да се реши без да се затрудняват преговорите с Европейския съюз. В преговорния процес България обаче не може да жертва права на свои граждани, подчерта той.

Външният министър Соломон Паси изрази готовност за решаване на проблема. Разговорите между ДПС и МВнР ще продължат, като вероятно в тях ще се включат и представители на МВР.