правителство Етичната комисия на областните управители е извършила проверка по два случая на сигнали в медиите за неправомерни действия на областни управители и е констатирала, че изнесената информация е невярна. Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет секретарят на Етичната комисия Олимпи Кътев, областен управител на Софийска област.

В първия случай се отхвърлят твърденията, че областният управител на Шумен д-р Йовчо Йовчев е нанесал през 1991 година средна телесна повреда на гражданин от Преслав. Справка в районната прокуратура обаче показва, че деянието не е било извършено от Йовчо Йовчев, а от брат му, при неизбежна отбрана, след като е бил нападнат с нож.

Вторият сигнал обвинява областния управител на Велико Търново Красимир Генчев, че е спомогнал за източването на 300 милиона лева ДДС. Доклад на Агенцията за държавен финансов контрол от 2001 година показва, че той не е бил замесен в схемата за източване на данъци във Велико Търново.

Само от двамата несправедливо обвинени областни управители зависи какви да бъдат последващите им действия и само те могат да решат дали да потърсят правата си по съдебен ред.