Cole 17 българи е имало сред 25 членния екипаж на взривилия се край Йемен френския петролен танкер “Лимбург”. Вицеконсулът на Франция Марсел Гонклаф заяви, че взривът на танкера е в следствие на терористичен акт.

Гонклаф смята, че в петроловоза се е врязал малък съд, който бил пълен с взривни вещаества. Ситуацията на борда е много сериозна, информира ntvru. Въпреки усилията пожарът все още не може да бъде овладян.

Информациите за умишлен взрив се потвърждавт и от агенция Новости, според която в средата на кърмата се е врязал катер, пълен с експлозиви и управляван от двама терористи-самоубийци.

Всички моряци са спасени, съобщава междувременно АФП, 12 от тях са хоспитализирани.

Българското външно министерство очаква информация от посолството ни в Йемен и засега не разполага с данни за състава на екипажа на танкера.

Йеменските власти смятат обаче, че причина за взрива е изтичане на суров нефт. Официални йеменски представители заявяват,че няма признаци за терористично нападение над танкера.

танкер Пожарът е възникнал, когато построеният преди две години супертанкер “Лимбург” навлизал в пристанището Ал-Мукала, разположено на 750 км. югоизточно от йеменската столица Сана. Танкерът е бил натоварен с 400 хиляди барела суров нефт и е потеглил от иранското пристанище Харк, за да натовари още 1,5 милиона барела йеменски нефт.

Екипажът веднага след взрива е извел плавателния съд в открито море, за да се предотврати пожар на пристанищния нефтопреливен терминал. 11 от членовете му, за да спасят от огъня, са скочили зад борда, и са били прибрани от йеменските спасители, а други 14 продължили да се борят с пожара заедно с пристанищната пожарна служба.

Бин ЛаденАгенциите припомнят, че по идентичен начин през октомври 2000 г. край йеменския бряг беше взривен US-ескадрения миноносец Cole. Тогава загинаха 17 моряци, а близо две години по-късно отговорност за атентата пое лично Осама бин Ладен от името на Ал Кайда.