Ръководството на ЦСКА обяви официално, че италианският треньор Луиджи Симони е подписал договор с клуба. Това стана на официална пресконференция, състояла се на стадион "Българска армия". На нея членът на УС на ПФК "ЦСКА" АД Лазар Василев представи подробности около договора на Симони, но не пожела да разкрие финансовите параматри на контракта, като обяви, че те са фирмена тайна. Иначе, договорът е за 2,5 години и в неги има клауза, според която той може да бъде прекратен едностранно при определени ситуации. Освен това, в него е посочено, че ЦСКА трябва да спечели шампионската титла на България и да се класира за предварителните групи в Шампионската лига под ръководството на Симони.

Самият Симони обяви, че не е дошъл в България за пари, а за да работи. Той каза, че е имал предложения от няколко страни, но е избрал офертата на ЦСКА, защото тя било много добра. Според Симони в Италия, като треньор, можел да печелели повече отколкото в България, но за него идването в ЦСКА било авантюра и той приел риска да я започне.

Никой играч в ЦСКА няма да бъде продаден без мое съгласие, обеща новият старши Луиджи Симони. Спецът бе и категоричен, че ако в клуба бъде закупен някой футболист, без той да настоявал за него, то той ще търка резервната скамейка. Симони не отрече възможността да доведе някое ново попълнение за "червените" от родината си, но подчерта, че това, което е видял като технически възможности в българските играчи, е на много високо ниво. Схемата, по която ще играе ЦСКА при Симони, ще бъде изградена според качествата на играчите, с които разполага. Италианецът призна, че в началото няма да налага нови идеи.
- Ще се опитам да разбера възможно най-добре качествата и характеристиките на всеки един футболист. Според тях ще нагодя и схемата на игра, така както се прави във всички големи клубове - коментира Джиджи.

Луиджи Симони ще избира между двама сънародници за свой помощник в ЦСКА, стана ясно на вчерашната пресконференция.- Исках първо да уточня моето положение. Сега, в сряда, като се прибера, ще се чуя с мой сътрудник отпреди няколко години. Ще разговарям и с един млад треньор, който беше мой играч в миналото, и тогава ще мога да кажа кой ще бъде моят помощник - каза Симони.

От екипа на неговия предшественик Аспарух Никодимов италианецът ще разчита само на треньора на вратарите Стоян Йорданов. Симони призна, че възнамерява да търси за екипа си и кондиционен треньор. Длъжността бе премахната от Паро, когато го назначиха през лятото.
- Кондиционното състояние на футболистите е много важно. Моето желание е аз лично да работя в тази насока в началото. После ще потърся такъв специалист в България, който да се занимава с възстановяването и фитнеса."

Луиджи Симони ще иска от ръководството на ЦСКА да направи подобрения в клубната база. Италианецът посети вчера сутринта за втори път базата в Панчарево, където "червените" се готвят.
- Като цяло съоръженията отговарят на моите стандарти, но задължително ще трябва да подобрим фитнесзалата. Ще огледам още веднъж всички бази, след което ще приготвя списък с нужните промени до ръководството на клуба.
Луиджи Симони поема ЦСКА на 5 януари 2002 година. Тогава "червените" ще започнат подготовката си за пролетния полусезон.

В края на пресконференцията Лазар Василев обяви, че в края на футболното първенство, ръководството на клуба ще направи оценка на работата на Симони.