АЕЦ - вход НС отхвърли предложението на парламентарната група на Коалиция “За България” в понеделник-30 септември, да има извънредно заседание на парламента относно вчерашното решение на правителството за АЕЦ.

Депутатът Любен Корнезов заяви, че правителството няма право да решава под чужд диктат затварянето на трети и четвърти блок на централата. В пленарна зала той нарече решението на кабинета противоконституционно и противозаконно.

Малко след това в кулоарите на парламента депутатът заяви, че Коалиция “За България” ще внесе жалба до ВАС за отмяна на правителственото решение следващата седмица.

От пресцентъра на БСП раздадоха на журналистите копие от вчерашното решение на кабинета за позицията на страната ни за АЕЦ “Козлодуй”. Корнезов твърди, че в това решение на МС няма условие за затварянето на 3 и 4 блок през 2006 година и по-конкретно, че техническата проверка не е поставена като условие. От БСП упрекват още, че правителството няма мандат от НС за дата за затварянето на блоковете, а само за водене на преговори.

Министърът на енергетиката Милко Ковачев коментира твърденията на БСП, че не става въпрос за ултиматум, а за търсене на взаимно приемлив подход и за реализация на мандата, който европейския съвет е дал на своя експертен орган.

Ковачев заяви още ,че не го притеснява жалбата до ВАС, която Коалиция “За България” ще подаде следващата седмица. Министърът каза още, че отговорността за ваденето на преговорите е възложена от Конституцията на кабинета.

Попитан дали правителството има мандат да взема решения за затварянето на блокове 3 и 4, Ковачев отговори, че няма ангажимент за затваряне и допълни, че това е въпрос на дипломатическа формулировка.

Министърът но европейските въпроси Миглена Кунева не пожела да коментира обвиненията на лявата опозиция.

Външният министър Соломон Паси заяви от своя страна, че ако не дойде техническа проверка на блоковете, България ще промени вчерашната си позиция. Най-важното е сега да затворим глава “Финансов контрол”, “соломоновски” отговори Паси на въпросите на журналистите по темата “Енергетика”.

Министърът на социалната политика Лидия Шулева заяви, че решение за позицията за преговорните глави се взема на заседание на Съвета по европейска интеграция и след това се одобрява от МС.