В България има агенти на "Хамас" и "Хизбулла", но в момента те не са активни, заяви посланикът на Израел у нас Емануел Зисман, след срещата си с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков.

Според посланик Зисман някои от тези хора са участвали в демонстрацията на арабски граждани в подкрепа на палестинците в края на миналата седмица.

България е свободна и демократична страна. Това не беше много важен митинг, но между тези, които участваха имаше хора и агенти от терористични организации, уточни посланик Зисман.

Според него обаче страната ни има умерена, балансирана и положителна политика по отношение на конфликта в Близкия Изток.

Израелският посланик е поискал среща и с парламентарно представените политически сили, за да им представи позицията на страната си. Според Зисман в момента не е реално България да бъде посредник в преговорите, защото на този етап те са невъзможни.

По принцип обаче страната ни може да предложи територията си за преговори, защото България, от гледна точка на стабилността и сигурността, е подходяща за домакин на подобен род срещи, смята още Емануел Зисман.