Професор Вера Мутафчиева е първият носител на наградата “Паисий Хилендарски”, учредена тази година от Министерски съвет. Това съобщи пред агенция “news.bg”, професор Ивайло Знеполски, председател на комисията по избора на лауреат.

В мотивите на комисията се казва, че наградата се присъжда на Вера Мутафчиева за високи художествени постижения в областта на белетристиката, мемоаристиката и публицистиката, намерили израз в книгите й “Разгадавайки баща си”, “Нека се сбогуваме с XX век”, “Семейна сага”, както и за цялостното й присъствие в съвременния български духовен живот.

Професор Знеполски сподели за някои трудности, пред които е била изправена комисията. Те произтичат от факта, че словото засяга тоталността на българското общество, каза Ивайло Знеполски. Трудно са намираеми критерии, сравними за различните изкуства. Пред следващите комисии, допълни професор Знеполски, ще стои задачата да съчетаят в избора си фигура, белязала с дейността си новата ни културна история, както и с потенциал за бъдеща ползотворна творческа дейност.

Името на Вера Мутафчиева е подходящо за старт на подобна награда, за нейното конституиране в обществото, за изграждане на подобаващ авторитет. Определящо за комисията е била много ярката изява на професор Мутафчиева и нейното активно присъствие през последните години както в културния живот, така и в социалната сфера на обществото ни. Беше изтъкната, не на последно място и научната й, и писателска дейност. Професор Знеполски акцентира на книгата “Случаят Джем”, която е без аналог в историческата ни белетристика.

Творчеството на Вера Мутафчиева е ярък израз на вярност към културните традиции и на осъзнат стремеж за тяхното развитие и осъвременяване, на зачитане на плурализма на културните пластове, се казва още в мотивите на комисията, председателствана от Ивайло Знеполски.

Наградата на Вера Мутафчиева ще бъде връчена от премиера Иван Костов, в Деня на народните будители – 1 ноември, на специална церемония. Почетният знак е изработен от известния “медалист” Богомил Николов. Отличието е от патиниран посребрен месинг и представлява огърлица, в чиято основа стои разтворена книга, на която е окачен и самият знак – стилизираната фигура на Паисий. Заедно с това има и парична премия, на стойност 10 хиляди лева.

По повод заформилият се малък медиен скандал, заради изтичане на информация, преди официалното обявяване на тазгодишния носител на наградата, министърът на културата Емма Москова подчерта, че истинската новина е, че тази награда се случи и е факт. Културата ни има нужда от подобни стимули, каза в заключение министър Москова.