16-годишна българска лекоатлетка оглави световната ранглиста за девойки - младша възраст. Лиляна Георгиева, за която ТОПСПОРТ ви разказа още преди две години, постави рекорд на 3000 мeтра.

Лили отдавна е известна като Детето-чудо. Едва на 14 години тя вече бе национален рекордьор. По пътя към върха обаче се появява препятствие. Поради липсата на средства няма шпайкове, с които да надбяга най-големия си конкурент.

Историята й докосна стотици българи. Дълъг беше списъка с хората, които й протегнаха ръка. С тяхна помощ тя продължи да гони мечтите си.

Две години по-късно намираме Лили в Добрич - няколко дни след като е поставила три национални рекорда, и то в рамките на 24 часа. А сега се подготвя за поредното състезание. А след последните постижения на лекоатлетката няма и съмнение, че Детето-чудо вече е пораснало. След силното представяне на 1500 метра, прави още по-голям фурор - този път на 3000 м. Тя е водачка в ранглистата на тази крехка възраст.

Зад успехите на Лили стоят много труд, хъс, упоритост и вяра. И не на последно място - хората, които са до нея и в трудните моменти. Пред изпитания я изправя не само спорта, но и живота, който я отвежда в дом за деца, когато е на 10 години. Така се среща и с настоящата си треньорка - Радмила Станкович. Връзката между двете е много силна.

Държавата осигури екипировка за 14-годишната атлетка Лиляна Георгиева

Държавата осигури екипировка за 14-годишната атлетка Лиляна Георгиева

Талантливата атлетка ще получава стипендия в рамките на 135 лв. месечно в продължение на една година

Затова и един от най-трудните моменти в живота на Радмила, е когато трябва да съобщи на Лили, че биологичния й баща е починал. Лошата вест я заварва в Грузия - на младежките Европейски олимпийски игри.

Спортът е всичко за Лили. Посвещава цялото си време на него. На пистата често се съревновава с по-големи от нея, но това никога не я плашило. И макар да е опитен състезател, признава, че притеснение винаги има. Има обаче и рецепта срещу него.

Човекът, който най-много я мотивира, е нейната треньорка. Нейното всичко, както казва самата тя. Като всеки спортист и 16-годишна състезателка мечтае за най-големия спортен форум в света.