Първата Alfa Romeo предназначена за атака на американския пазар е ограничената серия 8c Competizione. Автомобилът ще струва около 200 000 долара и ще търси проправяне на пътя към американските потребители за още три базисни модели, които трябва да се появят в Съединените щати през 2010-2011 г., съобщиха от Automediapro.

8c Competizione е купе, поставено на по-къса версия на шасито използвано от Maserati Coupe. Автомобила ще направи премиерата си на Автомобилния салон в Париж, по-късно през този месец.

Продажбите в Европа ще започнат към края на идната 2007 г., а в Съединените щати в началото на 2008 г. На базата на това купе се подготвя и открита версия - 8c Spider, която ще бъде представена през 2007 г. във Франкфурт. От Alfa Romeo планират продажбите на кабриолета да започнат през 2008 г. в Европа и една година по-късно в Съединените щати.

Купето, както и кабриолета на негова база, ще имат V-8 двигател на Maserati с обем 4.2 литра и мощност 400 к.с. От всеки от двата модела ще бъдат произведени само къси серии от по 500 автомобила, като целта е на американския пазар да бъдат продадени около 250 броя.

Това всичко е само акция на авангарда на Alfa Romeo в щатите. Истинската атака на американския пазар предстои през 2010 и 2011 г., когато Spider, Brera coupe и нова версия на Alfa Romeo 159 ще бъдат представени отвъд Океана. Сега върви подготовката за посрещане на всички американски стандарти за безопасност и опазване на околната среда, които са по-различни от тези в Европа.

Очакват се и промени, съобразени изцяло с американския пазар. Така например новия седан Alfa Romeo 159 ще бъде по-дълъг с близо 30 см за да даде възможност за повече място на задните седалки и в багажника.