Дизайнерите от GM взеха награда в конкурса Design Challenge със своя зелен кислороден Hummer, минал под знака на изложението в Лос Анджелис. За втора поредна година проект на General Motors печели престижния приз, съобщават от Speed-Press.

В случая всъдеходът Hummer бе напълно безвреден за околната среда. Основната му функция е да прочиства сам въздуха от въглероден двуокис.

Съгласно условията на дизайнерския конкурс, автомобилът е трябвало да бъде проектиран така, че 100% от приложените в производството му материали да подлежат на преработка. Освен това автомобилът трябваше в максимална степен да щади околната среда.

HUMMER O2 е само дизайнерски проект, който едва ли има серийно бъдеще. Той работи с водород, а вместо отработили газове през ауспуха му излиза водна пара. Способността му да пречиства въздуха от въглероден двуокис е възможна благодарение на фотосинтезата на морски водорасли, които живеят на дъното на каросерията на автомобила.

Той е задвижван от хидравлични мотори, скрити в колелата, а резервоарът за водород е монтиран в централната част на автомобила, където е защитен от повреди и едновременно с това заема по-малко място.