Една от най-редките колекционерски коли в света - Mercedes-Benz A 320-W 142 от 1948 г. е обявен за продажба в Интернет, съобщават от Автопрес 2001.

Колата е била произведена само в един екземпляр от компанията Daimler-Benz за холандски бизнесмен и колекционер на автомобили, който я откарал в Индонезия. Там колата е прекарала 40 години от "живота" си, след което е била продадена и откарана в Австралия.

Автомобилът е основно реставриран през послепдните няколко години, като е било внимателно следено да не се нанесат промени по оригиналния вид на автомобила и да се запази оригиналната двуцветна схема на боядисване и на кожената тапицерия.

След реставрацията са били поканени специалисти от Mercedes-Benz, които са провели детайлна проверка на колата и са потвърдили, че това е действително оригинален техен автомобил. От фирмата съобщиха, че в края на 40-е години е бил направен опит да се създаде нов луксозен и същевременно "сдържан" автомобил за следвоенния пазар. Специално този автомобил е единствено произведен.

Колата е с двигател № 153423 и шаси № 8060 W142-001, двигателят й е 3,4-литров, 6-цилиндров със странично разполагане на клапаните. Предавателната кутия е четиристепенна, габаритите са 5,5 на 1,8 метра.