Новата Impreza 1.5 R разширява гамата на престижната японска марка Subaru, известна с великолепните характеристики на автомобилите си. Impreza 1.5R ще замести версията 1.6TS като ще разчита на водещи за Subaru технологии и съвършената система с 4 задвижващи колела Symmetrical AWD, съобщават от Автопрес 2001.

Моделът е уникален в сегмента си. Предимствата му спрямо конкурентите са многобройни. Колата разполага с мощта на 105 к.с., на специално обновения за модела двигател тип BOXER и система Symmetrical AWD, която носи не само повече сигурност и контрол, но и удоволствие при управление.

Разработен специално за новия модел двигател е с обем 1498 куб. см, с два разпределителни вала в главата, с 16 клапана, със система за активен контрол на клапаните(VDC) и електронно управление на дроселовата клапа. Мощността му е 105 к.с. при 6 400/мин и максимален въртящ момент 142 Нм. Въртящият момент е с подобрени характеристики, особено в средните и високи обороти. При ниските напредъкът се дължи най-вече на дългия ход на буталата в комбинация с новата конструкция на цилиндровите глави.

Новият двигател отговаря на стандарта за екологичност Euro IV. Консумацията на гориво и отделяните вредни емисии са по-ниски. Разходът в градски условия е 10,4 л на 100 км, в извънградски - 6,4, а комбинираната стойност е 7,9 л/100 км. Агрегатът е с нова изпускателна система, която е по-малко шумна от предшественика си и не възпрепятства типичния за двигателя BOXER звук. При моделите с автоматична трансмисия допълнително се намалява разхода на гориво. Всички четири колела и двигателят се контролират непрекъснато, за да се осигури най-доброто възможно разпределение на въртящия момент.

Стандартната системи за активна безопасност включва постоянно равномерно задвижване на четирите колела - Symmetrical AWD, възможност за избор на намаляващи предавки(версията комби), 4-канален ABS комбиниран с електронна система за разпределение на усилието върху спирачките.

Сред основните системи за пасивна безопасност са пръстенообразната усилената рама, въздушни възглавници за шофьора и пътника до него, триточков колан за средната позиция на задната седалка, специална система за монтирани на детско столче и т.н.

Новата Impreza 1.5R е с алуминиеви джанти, a седан версията има заден спойлер. Автомобилът разполага с електрически регулируеми странични огледала, автоматичен климатик, радио и CD-система, както и множество други подобрения, чиято основна цел е да превърнат управлението на автомобила в удоволствие.

Снимки: 1, 2