Във Великобритания е в ход една от най-мащабните промени в регулирането на движението и събирането на пътни данъци в историята на страната. На път е да се въведе така наречената система за пътен данък, базиран на принципа  „плащаш колкото караш", съобщават от Automediapro.

За целта ще трябва да се монтират устройства във всеки автомобил по подобие на „черните кутии" в  самолетите. Монтирането на „черни кутии" в автомобилите ще струва около 600 паунда на всеки собственик.

За внедряването на новата система ще бъдат протребни 62 милиарда паунда, а за нейното поддържане - по 8.6 милиарда ежегодно.

За пробега на всеки автомобил, властите ще разбират по записа в специално устройство.
Какво конкретно ще бъде то, все още не е взето решение. Най-простият датчик би струвал само 15 паунда, но за да работи ще трябват многобройни стационарни устройства.

От новата система ще бъдат засегнати и туристите на Острова. Тези които влизат в страната със собствените си автомобили, ще бъдат задължени да взимат „черни кутии" под наем и ще плащат съответен пътен данък преди напускането на Великобритания.

Новата система ще дава възможност за съвършенно проследяване на всеки, като ще се знае точния маршрут на всички коли.

Досега са събрани над 1.5 милиона подписи срещу въвеждането на системата, но управляващите не се отказват от въвеждането й.

Премиерът Тони Блеър се зарече, че ще напише електронно писмо на всеки от протестиращите, в което ще му обясни предимствата на новата система.