Увеличаване на платената отпуска за бременност и раждане от 315 на 410 дни, месечна помощ за отглеждане на близнаци до 2-годишна възраст, както и отпадане на подоходния критерий за месечните помощиза деца или въвеждане на реално семейно подоходно облагане, поискаха от сдружение "Настоящи и бъдещи майки" (СНБМ).

Във връзка с обсъждането на законопроектите за държавния бюджети бюджета за ДОО за 2009 г. сдружението проведе пресконференция на тема "410 дни платено майчинство - мисията E възможна".

Бяха представени конкретни проблеми, залегнали в проекта за държавен бюджет за 2009 г., които противоречат на заявените политики за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца в България и целят явното дискриминиране на жените, избрали да останат и да родят в страната си.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" изтъква като аргументи „за" предложенията демографската криза, прогнозите за намаляване на населението на България до 2035 г. с 14,5%, икономическата криза, която ще доведе до намаляване на раждаемостта.

От сдружението посочват като причини още, че по-дългият отпуск за бременност и раждане представлява стимул за майките да се осигуряват на реалната си заплатаи води до изсветляване на икономиката, констатираната от психолозите необходимост майката да отглежда детето си поне през 1-вата година от живота му, недостатъчния брой места в детските заведения.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" смята още, че подоходния критерий за месечните помощи за деца в съчетание с липсата на реално семейно подоходно облагане поставят в неравностойно положение онази част от обществото, която има реален осигурителен принос.

В Румъния за пореден път са крачка пред нас, изтъкват от сдружението и припомнят, че в северната ни съседка през следващата година се въвежда безпрецедентно за ЕС като сума и срок майчинство: майките там ще получават 85% от заплатата си в продължение на цели 2 години.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" е изпратило предложение до министерството за увеличение на помощите за отглеждането на близнаци. 
Сдружението счита, че подпомагането на семействата с близнаци не би натоварило значително държавния бюджет поради малкия им брой.

През 2007 г. има общо 898 раждания на близнаци, като от тях 883 са двойки, а 15 са тройки близнаци. Живородените близнаци представляват около 2% от всички живородени деца. Според изчисленията на СНБМ направеното предложение ще струва на бюджета около 3 млн. лв.